Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc2.12db

Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc2.12db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-013

Válogatás ismert és kevésbé ismert fűszernövényeinkből, azoknak, akik szeretnek eltérni a beválttól. A növények évelők, jó tarthatók cserépben, általános feltételek között.

Leírás

Részletek

 Apium graveolens - Zeller, gumós

Három változata terjedt el a világon. A gumós zeller, a szárzeller és a halványító zeller. Hazánkban elsősorban a gumós változatot használjuk, de egyre elterjedtebb a másik kettő is.Jellegzetesen fűszeres illatú kultúrnövény, gumó alakú, megvastagodott gyökérrel. Sötétzöld, fényes levelei egyszer-kétszer szárnyaltan összetettek. A levélkeszeletek rombusz alakúak. Összetett ernyővirágai fehérek. A zeller illóolajai a veseműködésre serkentőleg hatnak. Emésztési zavarokra, emésztés serkentésére kiváló. Fűszerként levesekbe, salátákba, húsételekhez, mártásokhoz ezernyi módon használjuk.

Satureja hortensis - Borsikafű

A borsikafűnek sokféle népies neve ismert, például borsfűnek, pereszlénynek, csombornak is hívják. A Földközi-tenger vidékeiről származik, az ajakos virágúak családjába tartozik. A magassága 20-50 cm között mozog, levelei aprók, hosszúkásak, illatosak. Az egész növény kellemesen illatos, a hajtásszárak hosszabbak és elágazóak. Fehér vagy lila virágai álörvökben nyílnak. A kertben a napos helyet szereti és az enyhén üde talajt. Balkonládában, cserépben is nevelhető. A borsikafüvet elsősorban a főzésben lehet jól hasznosítani, mert étvágygerjesztő, emésztést elősegítő tulajdonsággal bír. Babételek, főzelékek, saláták, húsételek ízesítésére kiváló fűszer. Gyógynövényként illóolaja antiszeptikus hatású, teáját a szárított levelekből főzve, köhögés csillapítására, étvágytalanság ellen, alacsony vérnyomás növelésére, torokgyulladás ellen hatékonyan felhasználható.

Rosmarinus officinalis -  Kerti rozmaring  

Nagy hagyományokkal bíró, az egyik legkedveltebb, leghasznosabb és a legváltozatosabban felhasznált fűszer- és gyógynövényünk.  Számos monda fűződik a rozmaringhoz, a hűség, a tisztaság és emlékezés virágának is tartják.  A fagytűrő, évelő, örökzöld cserje magassága és szélessége 90-100 cm is lehet. Sötétzöld színű fényes levelei fonákjukon világosabb zöldek. Különösen a nyári melegben kellemes kámfor illatot árasztanak. Pici halványkék virágai már tavasztól nyílnak és ősszel másodvirágzás is előfordulhat. Nemcsak a levelek, hanem a virágok is kellemes aromával bírnak. Illatuk és színük a lepkék és a méhek kedvenc virágporlelő helyei. Meleg, napfényes helyre ültessük, talaja meszes legyen, jó vízgazdálkodással. Téli időre takarással kell védeni a fagyok és a nedvesség ellen. Virágzás után érdemes egy kissé visszavágni, hogy megújuljon és formáját szebben megtartsa. Ha az ágvégeken barnulni kezdene, akkor a beteg részt egészen a fő ágakig vissza kell vágni, mert így életben marad a növény. A  különös zamatú leveleket egész évben lehet szedni. A gyógyászatban a másnaposság ellen,  a feszültség oldására, a betegségből való felépülés megsegítésére használják. Az illóolaját a homlokba dörzsölve, csökkenti a fejfájást, ugyanakkor az olaj illata ragyogó rovar riasztó.

Origanum majoranna - Kerti majoranna 

A Földközi tenger meleg tájairól, az olasz és görög tengerek vidékeiről származik ez a mutatós, finom illatú, kitűnő zamatú növény. Mérsékelten fagytűrő, tehát a hűvösebb égtájakon nem él meg. Évelő cserje, magassága 30cm. Virágai aprók, fehérek és gombos virágzatban nőnek. A virágok júliusban és augusztusban nyílnak. A levelek nagyon puhák, , tojásdadok, pelyhesek és fűszeresek. A meleg, napfényes helyeket kedveli, a jó vízelvezetésű talajt és a rendszeres öntözést meghálálja. Nagyon jó társnövény, zöldségek közé ültetve távol tartja a levéltetveket. Fűszerként olasz tésztákhoz, leginkább pizzához használjuk, de jellegzetes magyar ételek ismert fűszere is. A levelekből készült tea megfázás, fejfájás és álmatlanság kezelésére is hatásos. A vidéki és mediterrán kertek egyik fontos és kiegészítő növénye, ugyanakkor a teraszon és balkonon is lehet nevelni, ha cserépbe vagy ládába ültetjük.

Laurus nobilis angustifolia - Keskenylevelű babér

Ez az évelő, kis fává növő cserje örökzöld, szépen fejlődik a kertben, ha a hőmérséklet nem süllyed -5 fok alá. A bokor levelei bőrszerűek, hullámos szélűek, sötétzöldek és illatosabbak, mint a laurus nobilis fajtáké. A halványsárga virágok tavasszal nyílnak. A virágokból ovális bogyók fejlődnek, amelyek fekete színűre érnek. Meleg, száraz, félárnyékos helyen, viszonylag közepes tápanyaggal bíró területen kell tartani. Téli időszakra  takarni kell.  Az ételekben használva segíti az emésztést. Liszt vagy rizs tárolásánál megakadályozza a zsizsikesedést.

Calendula officinalis - Körömvirág 

Fagytűrő, rövid tenyészidejű, egynyári növény, júniustól nyílik egészen július végéig, szeptembertől újból virágot bont. Ha az elvirágzott részeket visszacsípjük, akkor a bokor egyre dúsabb lesz  és több virágot hoz.30-70 cm magas bokrot alkot, levelei lándzsásak, szórt állásúak, kissé ragacsosak és illatosak. A virágok egyszerű vagy telt fészekvirágzatok, a sárga szín ezernyi árnyalatát jelenítik meg. Igénytelen növény, szereti a napfényt, eltűri a szárazságot, de a talajnak jó vízelvezetésűnek kell lenni. Felhasználása sokrétű. Fogyasztható leveleit salátákba teszik, a virágszirmokból készült kenőcsöt az orvoslásban bőrsérülések, égések, vágott sebek gyógyítására alkalmazzák. készült kenőcs. A sárga szirmok magas festék tartalma miatt érdemes vajba, tésztafélékbe tenni, mert szép színt ad nekik.A körömvirág falusi, vidéki és biokertek egyik legfontosabb növénye. Bizonyos kártevők elűzésére is alkalmas.

Menta piperita f.citrata ’Chocolate’ – Csokoládé menta

A mentáknak 15-16 fajtája létezik, néhány közülük kertészeti változat, mint a csokoládé menta is. Gyorsan nevelhető, könnyen gondozható, igénytelen növény. Bordó szárral és levélnyéllel rendelkezik, levelei mélyen barázdáltak, sötétzöldek, kissé bordósan árnyaltak. 40 cm magasra növő, kissé bokrosodó, felálló szárú habitusú növény. Levendula színű virágai júliusban és augusztusban nyílnak. A csokoládémenta aromásabb ízű és illatú, mint a többi menta. Íze fűszeresebb, édeskésebb, ezért desszertek, köretek, gyümölcsök édesítésére kiválóan alkalmas. A napos, félárnyékos kerti területeket kedveli, szereti a szárazságot, de nem a kiszáradást, tehát melegebb nyári napokon meg kell öntözni. Virágzás után érdemes a növényt megöntözni, szinte új életre kel.

Ocimum basalicum ’Purple Ruffles’ - Bordólevelű bazsalikom

40-60 cm magas hosszú szárú, egynyári fűszernövény. A virágszárak négyszögletesek és elágazóak, sok oldalhajtásuk van. A lila levelek fényesek, illatosak, fodrozottak, illóolajban gazdagok és sok C vitamint tartalmaznak. A virágok álfüzér virágzatban jelennek meg, a virágcsészék zöldek, a párták sárgásfehérek. A növény virágzása júliustól szeptemberig tart. A kert napfényes területeit kedveli és a jó víz háztartást, üde talajt részesíti előnyben. A virágok nagyon jó méhlegelők. A teáját a gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet és szélhajtónak valamint köhögéscsillapítónak használják. Fűszernövényként levesek, mártások, főzelékek ízesítésére alkalmas. A vidéki és mediterrán kertek elmaradhatatlan és kedvelt növénye a bazsalikom. Virágágyásokban is nagyon dekoratív.

Anethum graveolens - Kapor

A Közel-Keletről származó növény az egész világon rendkívül ismertté vált. A Biblia szerint évezredekkel ezelőtt olyan ismert volt, hogy adófizető eszközként használták.
Népies neve kerti kömény. A Kárpát medence konyháiban nagyon sokoldalúan használják a kaprot. Fagytűrő, egynyári növény, virágai sárgás-zöldek, ernyővirágzatot alkotnak. A virágok nyár elején kezdenek nyílni, nyár végére illatos terméssé válnak. Levelei enyhén csípősek, ezért nem lehet összetéveszteni a hozzá külsőleg hasonlatos édesköménnyel. Az üde és jó vízelvezetésű talajon szépen nő, széltől védett, napos helyen érzi magát jól, közepes tápanyagigényű. Magjainak erősebb ízük van, mint a leveleknek, frissen, szárítva vagy pörkölve is használhatjuk. Mindenki ismeri és használja savanyúságok, kovászos uborka, tökfőzelék és rétesek készítésénél, de ezen túl százával találunk kapros recepteket a magyar konyha receptkönyveiben. Emésztési zavarokat, gyomorfájdalmat gyógyítanak vele, gyerekeknek álmatlanság, nyugtalanság kezelésére teát főznek leveléből.

Allium ursinum - Medvehagyma

Nevét arról kapta, hogy a barna medvék szívesen csemegéznek belőle, illata után kutatva kiássák a föld alól. Népiesen kígyóhagymának, vadfokhagymának nevezik. Egész Európában megtalálható a nedvesebb, árnyasabb erdőkben, hazánkban kora tavasszal már megtalálható tölgyesek, bükkösök aljnövényzetében.Rendkívül hasonlít külső jegyeiben a gyöngyvirághoz, de a gyöngyvirág levelei rövidebbek, szélesebbek, és virágai édes illatúak, míg a medvehagyma levelének és virágának erős fokhagyma illata van. A csillag alakú virágok fehérek, tavasszal nyílnak, a levelek lándzsásak, elliptikusak, tömött bokrocskát alkotnak. Nedves, tápdús talajba kell ültetni.A félárnyékos helyet kedveli leginkább.  A virágok és levelek ehetőek.Gyomor- és bélbántalmakra jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét, a vért.
Levélforrázata biokertekben fertőtlenítő lemosáshoz, gombás betegségek ellen alkalmazható.

Salvia officinalis 'Purpurascens' - Orvosi zsálya

60-70 cm magas évelő, aromás illatú, örökzöld cserje. Hosszúkás, mélybordó levelei ráncosak, fonákjuk fehéren szőrös. Virágai lilás árnyalatúak, egész nyáron át nyílnak. Júniustól augusztusig a virágok méhek és pillangók kedvelt virágpor lelőhelyei. A kertben a napfényes helyet kedveli és a kissé üde talajt valamint a jó víz elvezetésű területet. Fűszerként húsételekhez használják, valamint frissítő fertőtlenítő hatása miatt, teát főznek leveleiből. Csoportosan ültetve az egyik legmutatósabb  fűszer és dísznövény lehet kertünkben. A zsályák nagyon fontos helyet foglalnak el egy igazi vidéki kertben

Ocimum Basalicum  Bazsalikom 

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá .       

A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja.

További információk

További információk

Cikkszám 24-013
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 12
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: