Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc1. 9db

További képek

Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc1. 9db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-010

Válogatás ismert és kevésbé ismert fűszernövényeinkből, azoknak, akik szeretnek eltérni a beválttól. A növények évelők, jó tarthatók cserépben, általános feltételek között.

Leírás

Részletek

Artemisia dracunculus - Tárkony

A tárkony az üröm nemzetségébe tartozik. Ánizsos aromája miatt igen kedvelt fűszernövény. Kétféle fajtáját különböztetjük meg, az egyik az orosz, a másik francia tárkony. Mivel a francia sokkal aromásabb, ezért a gasztronómiában ezt használják szívesebben. Magassága 60-90 cm, aprócska sárga virágai nem jelentékenyek. Terjedő tövű, bokrosodó, feltörekvő szárain lándzsás levelek helyezkednek el. Teljesen télálló, a napos helyet jobban kedveli, de félárnyékos helyen is fejlődik. Az üde, humuszos, nedvesebb talajt, de nem túl sok vizet kíván. A tárkony zöldség és fűszerkertekben elmaradhatatlan fűszernövény. Felhasználása sok oldalú, ecetek ízesítéséhez, saláták, levesek, húsok, szószok kiváló ízesítője.

Ocimum Basalicum - Bazsalikom  

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá.A bazsalikoma levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja. 

Menta piperita f.citrata ’Chocolate’ - Csokoládé menta

A mentáknak 15-16 fajtája létezik, néhány közülük kertészeti változat, mint a csokoládé menta is. Gyorsan nevelhető, könnyen gondozható, igénytelen növény. Bordó szárral és levélnyéllel rendelkezik, levelei mélyen barázdáltak, sötétzöldek, kissé bordósan árnyaltak. 40 cm magasra növő, kissé bokrosodó, felálló szárú habitusú növény. Levendula színű virágai júliusban és augusztusban nyílnak. A csokoládémenta aromásabb ízű és illatú, mint a többi menta. Íze fűszeresebb, édeskésebb, ezért desszertek, köretek, gyümölcsök édesítésére kiválóan alkalmas. A napos, félárnyékos kerti területeket kedveli, szereti a szárazságot, de nem a kiszáradást, tehát melegebb nyári napokon meg kell öntözni. Virágzás után érdemes a növényt megöntözni, szinte új életre kel.

Calendula officinalis - Körömvirág

Fagytűrő, rövid tenyészidejű, egynyári növény, júniustól nyílik egészen július végéig, szeptembertől újból virágot bont. Ha az elvirágzott részeket visszacsípjük, akkor a bokor egyre dúsabb lesz  és több virágot hoz.30-70 cm magas bokrot alkot, levelei lándzsásak, szórt állásúak, kissé ragacsosak és illatosak. A virágok egyszerű vagy telt fészekvirágzatok, a sárga szín ezernyi árnyalatát jelenítik meg. Igénytelen növény, szereti a napfényt, eltűri a szárazságot, de a talajnak jó vízelvezetésűnek kell lenni. Felhasználása sokrétű. Fogyasztható leveleit salátákba teszik, a virágszirmokból készült kenőcsöt az orvoslásban bőrsérülések, égések, vágott sebek gyógyítására alkalmazzák. készült kenőcs. A sárga szirmok magas festék tartalma miatt érdemes vajba, tésztafélékbe tenni, mert szép színt ad nekik.A körömvirág falusi, vidéki és biokertek egyik legfontosabb növénye. Bizonyos kártevők elűzésére is alkalmas.

Laurus nobilis angustifolia - Keskenylevelű babér 

Ez az évelő, kis fává növő cserje örökzöld, szépen fejlődik a kertben, ha a hőmérséklet nem süllyed -5 fok alá. A bokor levelei bőrszerűek, hullámos szélűek, sötétzöldek és illatosabbak, mint a laurus nobilis fajtáké. A halványsárga virágok tavasszal nyílnak. A virágokból ovális bogyók fejlődnek, amelyek fekete színűre érnek. Meleg, száraz, félárnyékos helyen, viszonylag közepes tápanyaggal bíró területen kell tartani. Téli időszakra  takarni kell.  Az ételekben használva segíti az emésztést. Liszt vagy rizs tárolásánál megakadályozza a zsizsikesedést.

Rosmarinus officinalis -  Kerti rozmaring 

Nagy hagyományokkal bíró, az egyik legkedveltebb, leghasznosabb és a legváltozatosabban felhasznált fűszer- és gyógynövényünk.  Számos monda fűződik a rozmaringhoz, a hűség, a tisztaság és emlékezés virágának is tartják.  A fagytűrő, évelő, örökzöld cserje magassága és szélessége 90-100 cm is lehet. Sötétzöld színű fényes levelei fonákjukon világosabb zöldek. Különösen a nyári melegben kellemes kámfor illatot árasztanak. Pici halványkék virágai már tavasztól nyílnak és ősszel másodvirágzás is előfordulhat. Nemcsak a levelek, hanem a virágok is kellemes aromával bírnak. Illatuk és színük a lepkék és a méhek kedvenc virágporlelő helyei. Meleg, napfényes helyre ültessük, talaja meszes legyen, jó vízgazdálkodással. Téli időre takarással kell védeni a fagyok és a nedvesség ellen. Virágzás után érdemes egy kissé visszavágni, hogy megújuljon és formáját szebben megtartsa. Ha az ágvégeken barnulni kezdene, akkor a beteg részt egészen a fő ágakig vissza kell vágni, mert így életben marad a növény. A  különös zamatú leveleket egész évben lehet szedni. A gyógyászatban a másnaposság ellen,  a feszültség oldására, a betegségből való felépülés megsegítésére használják. Az illóolaját a homlokba dörzsölve, csökkenti a fejfájást, ugyanakkor az olaj illata ragyogó rovar riasztó.A vidéki kertek és a mediterrán kertek legfontosabb virága, hangulata, dekoratív alkata és illata miatt. Ugyanakkor cserépben is könnyen nevelhető, így balkonjaink és teraszaink egyik legmutatósabb virága lesz.

 Satureja hortensis - Borsikafű

A borsikafűnek sokféle népies neve ismert, például borsfűnek, pereszlénynek, csombornak is hívják. A Földközi-tenger vidékeiről származik, az ajakos virágúak családjába tartozik. A magassága 20-50 cm között mozog, levelei aprók, hosszúkásak, illatosak. Az egész növény kellemesen illatos, a hajtásszárak hosszabbak és elágazóak. Fehér vagy lila virágai álörvökben nyílnak. A kertben a napos helyet szereti és az enyhén üde talajt. Balkonládában, cserépben is nevelhető. A borsikafüvet elsősorban a főzésben lehet jól hasznosítani, mert étvágygerjesztő, emésztést elősegítő tulajdonsággal bír. Babételek, főzelékek, saláták, húsételek ízesítésére kiváló fűszer. Gyógynövényként illóolaja antiszeptikus hatású, teáját a szárított levelekből főzve, köhögés csillapítására, étvágytalanság ellen, alacsony vérnyomás növelésére, torokgyulladás ellen hatékonyan felhasználható.

Origanum vulgare - Szurokfű

Közkedvelt fűszer- és gyógynövény. Egész Európában elterjedt, mi jobbára az olasz konyha ételeit kóstolva találkozunk vele, nálunk is nagyon népszerű.Eredeti származási helye a Földközi-tenger vidéke.Lassan terjedő tövű, bokrosodó évelő, mely maximum 30-40 cm magasra növekszik. Örökzöld levelei hosszúkásak, kerekdedek, kissé bolyhosak és sötétzöldek. A rózsaszín virágok füzérvirágzatúak és júniustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. A napfényes területeket, az üde, tápanyaggal bíró talajt és a jó vízellátást kedveli. Évelő ágyásokba virágok közé, vagy fűszerkertbe ültessük, vagy teraszra, balkonra cserepekbe ültethető, hogy kéznél legyen a konyhában. Felhasználása sokrétű, mert íze a majoranna és kakukkfű ízével nagyon jól harmonizál, a mediterrán konyha ihlette ételeink elhagyhatatlan fűszernövénye. Gyógynövényként köhögéscsillapító, emésztést segítő, antiszeptikus hatású, gyenge vizelethajtó, reuma és köszvény gyógyítására alkalmas.

Petroselinum crispum 'French' - Francia petrezselyem

A francia petrezselyem kedvelt és gyakran használt fűszernövény a gasztronómiában. A 60 cm magas bokor, fagytűrő, kétéves növény. Krémfehér pici virágai ernyővirágzatúak és a második év nyarán nyílnak. A beérett levelek csipkés szélűek, sötétzöldek és szeldeltek. A növény szereti a napos vagy félárnyékos helyet és a megfelelő mennyiségű vizet. Ez a fajta petrezselyem más zamattal bír a nagylevelű petrezselyemmel szemben, de ennek ellenére a konyhákban fontos ízesítő és díszítő növény. Főleg salátákban használják vagy dekorálnak vele. Mind a kertben, mind a teraszon jól nevelhető.

További információk

További információk

Cikkszám 24-010
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 9
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: