Fűszer és gyógynövénykert - családi3.12 db

Fűszer és gyógynövénykert - családi3.12 db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-009

Fűszernövény válogatás a mindennapos családi gasztronómiához. Teraszon vagy konyhaablakban, cserépbe ültetve nem csak hasznosak, hanem szépek is.

Leírás

Részletek

Allium schoenoprasum - Metélőhagyma, snidling

Hagyma ízű, cserépbe és kertbe is ültethető népszerű, évelő fűszernövény.A  metélőhagyma vadon élő elődje megtalálható Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is. Feljegyzések tanúsítják, hogy Kr.e.3000-ben is hasznos növénynek számított. Magassága és terjedelme 30 x 30 cm, kedves gömb alakú virágai vannak. A  virágzatot 15-20 harangszerű virág alkotja. A levelek üregesek hengeresek, erősebb ízűek, mint a levél. A virágzás egész éven át tart.
A  termőhelyének naposnak, humuszban gazdagnak és jó vízellátásúnak kell lenni. Konyhakertbe, fűszerkertbe vagy cserépbe, balkonládába is jól nevelhető.
Kiváló füszernövény, emésztést elősegítő és étvágyat fokozó hatásáról ismert.

Allium ursinum - Medvehagyma

Nevét arról kapta, hogy a barna medvék szívesen csemegéznek belőle, illata után kutatva kiássák a föld alól. Népiesen kígyóhagymának, vadfokhagymának nevezik. Egész Európában megtalálható a nedvesebb, árnyasabb erdőkben, hazánkban kora tavasszal már megtalálható tölgyesek, bükkösök aljnövényzetében.
Rendkívül hasonlít külső jegyeiben a gyöngyvirághoz, de a gyöngyvirág levelei rövidebbek, szélesebbek, és virágai édes illatúak, míg a medvehagyma levelének és virágának erős fokhagyma illata van. A csillag alakú virágok fehérek, tavasszal nyílnak, a levelek lándzsásak, elliptikusak, tömött bokrocskát alkotnak. Nedves, tápdús talajba kell ültetni.A félárnyékos helyet kedveli leginkább.  A virágok és levelek ehetőek.
Gyomor- és bélbántalmakra jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét, a vért.
Levélforrázata biokertekben fertőtlenítő lemosáshoz, gombás betegségek ellen alkalmazható.

Anethum graveolens - Kapor

A Közel-Keletről származó növény az egész világon rendkívül ismertté vált. A Biblia szerint évezredekkel ezelőtt olyan ismert volt, hogy adófizető eszközként használták.
Népies neve kerti kömény. A Kárpát medence konyháiban nagyon sokoldalúan használják a kaprot. Fagytűrő, egynyári növény, virágai sárgás-zöldek, ernyővirágzatot alkotnak. A virágok nyár elején kezdenek nyílni, nyár végére illatos terméssé válnak. Levelei enyhén csípősek, ezért nem lehet összetéveszteni a hozzá külsőleg hasonlatos édesköménnyel. Az üde és jó vízelvezetésű talajon szépen nő, széltől védett, napos helyen érzi magát jól, közepes tápanyagigényű. Magjainak erősebb ízük van, mint a leveleknek, frissen, szárítva vagy pörkölve is használhatjuk. Mindenki ismeri és használja savanyúságok, kovászos uborka, tökfőzelék és rétesek készítésénél, de ezen túl százával találunk kapros recepteket a magyar konyha receptkönyveiben. Emésztési zavarokat, gyomorfájdalmat gyógyítanak vele, gyerekeknek álmatlanság, nyugtalanság kezelésére teát főznek leveléből.

Melissa officinalis - Citromfű

Régen az ajtó mellé ültették, mert a népi hiedelem azt tartotta, hogy a citromfű elűzi a gonosz szellemeket. Ez a fagyérzékeny évelő sokoldalúan használható, gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt. 60-100 cm magasra növő bokor. bolyhozott szárain tojásdad, fogazott levelek sokasága fejlődik, melyeknek szúnyogűző tulajdonsága is van. Aromás levelei citromillatúak, frissen vagy szárítva egyaránt használható gyógyteának valamint főtt ételek, édességek ízesítésére. A parfümipar illóolajat nyer a növényekből. A júliusban és augusztusban nyíló apró virágok a levelek hónaljában jelennek meg, a virágok igen gazdagok nektárban. A  növény a nevét a görög Melissa, azaz mézelő méz jelentésből kapta. A kertben kimondottan a meleg, napos helyet kedveli és a meszes száraz talajt részesíti előnyben. A legmelegebb területet válasszuk neki a kertben, mert akkor igen hosszú életű lesz. Felhasználása nagyon változatos, vírusölő, görcsoldó, gyomor panaszokat enyhítő, álmatlanságot orvosló ragyogó tulajdonságokkal bíró növény.

Chamaemelum nobile - Római kamilla 

Szeldelt levélkéi felett nyíló ezernyi halvány virágja elkápráztat minket.Dél-Nyugat Európából származik. Fagytűrő, örökzöld évelő, 8-10 cm magas, 40-50 cm széles bokorrá fejlődik. Finom, szeldelt levelei zöldek, ha szétmorzsoljuk, kellemesen illatosak. A szeldelt levelek szórtan állnak a virágszárakon. Virága fehér, közepe sárga, kissé hasonlít a százszorszéphez, akkor kell szedni, amikor teljesen kinyíltak  A nyári hónapokban sűrűn virágzik, a virágok igen kecsesek. A napfényes részeket kedveli a kertben. Talaját tekintve nem igényes, de a pangó vizet nem szereti. Virágzás utáni visszavágással növekedésre serkenthetjük. Mivel alacsony növekedésű és a lombozata nagyon sűrű, kiváló lehet talajtakaróként is. A szárított virágokból készített tea nyugtató hatású, enyhíti az álmatlanságot. Ugyanakkor főzetét a szem lemosására, a száj fertőtlenítésére, égési sebek okozta fájdalmak enyhítésére is felhasználják. A virágokból készült permetlevet a palánták megerősödésére, komposztálásnál a lebomlás folyamatának gyorsítására is alkalmazzák.

Calendula officinalis - Körömvirág

Fagytűrő, rövid tenyészidejű, egynyári növény, júniustól nyílik egészen július végéig, szeptembertől újból virágot bont. Ha az elvirágzott részeket visszacsípjük, akkor a bokor egyre dúsabb lesz  és több virágot hoz.30-70 cm magas bokrot alkot, levelei lándzsásak, szórt állásúak, kissé ragacsosak és illatosak. A virágok egyszerű vagy telt fészekvirágzatok, a sárga szín ezernyi árnyalatát jelenítik meg. Igénytelen növény, szereti a napfényt, eltűri a szárazságot, de a talajnak jó vízelvezetésűnek kell lenni. Felhasználása sokrétű. Fogyasztható leveleit salátákba teszik, a virágszirmokból készült kenőcsöt az orvoslásban bőrsérülések, égések, vágott sebek gyógyítására alkalmazzák. készült kenőcs. A sárga szirmok magas festék tartalma miatt érdemes vajba, tésztafélékbe tenni, mert szép színt ad nekik.A körömvirág falusi, vidéki és biokertek egyik legfontosabb növénye. Bizonyos kártevők elűzésére is alkalmas.

Carum carvi - Kömény  

Ezt a népszerű fűszernövényt  az emberiség már a kőkorszak óta ismeri és használja.A kömény magjainak íze nélkülözhetetlen a gasztronómiában, szép virágai miatt nagyon dekoratív a kertekben. Fagytűrő, kétéves növény, amely kezdetben alacsonyabb, majd eléri a 60 cm magasságot is. Ernyős virágai rózsaszínben hajló, fehér apró virágokból állnak. A virágok a második év tavaszán jelennek meg. A növény szára üreges, kissé ánizs ízű. A levelek szeldeltek és világoszöld színűek. A termékeny talajt és a napos helyet kedveli. A leveleket és szárakat  levesekbe, salátákba használják. A magok emésztést segítenek, görcsoldó, köhögést csillapító hatásuk is van.

Levisticum officinale - Lestyán 

Származási helye Dél-Nyugat-Ázsia. A  lestyán egy családba tartozik a turbolyával, kaporral, petrezselyemmel, ánizzsal és édesköménnyel is. Nálunk a jelenlegi időkben kezdik megismerni és megszeretni, kezdi elfoglalni méltó helyét a magyar gasztronómiában. A kertben nem tűnik ki egyszerű, szerény megjelenésével, de csoportosan ültetve kedves kerti részletet alkot.eltek, kétszeresen, háromszorosan összetettek. Szára üreges, vastag, mely igen finom a levesekben. Felálló szárain sárgászöld ernyővirágzatai nyílnak, ezek nagyon jól festenek a zöldségágyásokban vagy a vidéki kertek virágai között. A virágokból barna termések fejlődnek, nagyon erős, szívós növény, többévesen eléri a 150-200 cm magasságot is. Télálló, évelő növény, szereti a napos vagy félárnyékos helyet, bár talajára nem túl igényes, de az üde talajt kedveli és kevés humuszt isbiztosítsunk számára. Júniusban érdemes a felére visszametszeni, akkor új hajtásokkal hálálja meg a figyelmünket.Leveleit levesek, saláták, zöldségek, húsételek ízesítésére használják.

Petroselinum crispum - Kerti petrezselyem

A konyhai fűszernövények közül ez a növény a legkedveltebb és a legismertebb. A kerti petrezselyem 40 cm magas bokor, fagytűrő, évelő, kétéves növény. Krémfehér, pici virágai ernyővirágzatúak és a második év nyarán nyílnak. Levelei csipkézettek, világoszöldek és a szélük kissé felgöndörödik. Napos vagy félárnyékos részre, humuszban gazdag talajba kell ültetni és jó vízellátást kell neki biztosítani. Mivel a levélbolha illetve a csigák is kedvelik, ezért megfelelő társnövény mellett ragyogóan fejlődik. Tehát a petrezselyem mellé érdemes metélőhagymát vagy fokhagymát ültetni a levélbolhák ellen és a növények közé korpát hinteni a csigák ellen. A petrezselyem leveleit a gasztronómia széles körűen használja fel.  A  levelek főzete erős vízhajtó hatású, a magokból hajöblítő szert főznek. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy a levelek C vitamin tartalma jelentősebb a narancsénál.

Thymus vulgaris - Kerti kakukkfű 

A kerti kakukkfű magassága 15-20 cm. Levelei oválisak, picik és hegyesek. Az igen illatos levelek sötétzöldek. Halvány rózsaszín virágai májustól júliusig díszítik a bokrot. A virágok fejecskeszerű alakzatúak. A kertben a kakukkfű szereti a napfényes helyet, a jó vízelvezetést, melyet kissé kavicsos talajjal lehet számára biztosítani. Tavasszal a felálló szárú kakukkfű végeit vissza kell nyírni, mert az új hajtás végeken illatosabb, aromásabb levelek hajtanak ki. A nyár végén érdemes újból megmetszeni, hogy a növény fásodását megelőzzük. A leveleket egész évben lehet szedni. Salátához, tésztafélékhez egyaránt használhatjuk, hiszen elengedhetetlen íze a mediterrán ételeknek. A különböző ételekbe főzve segíti a zsír bontását és gyorsítja az emésztést. A kakukkfű leveleiből főzött tea kiváló fertőtlenítő, torokgyulladást gyógyító gyógynövény. Ha virágágyás mellé vagy sziklakertbe ültetjük, dekoratív együttest alkot a többi növénnyel. Cserépbe, virágládába ültetve más fűszernövényekkel vagy virágos évelőkkel együtt, jól mutat aprócska leveleivel, laza szerkezetével.

Origanum vulgare - Szurokfű

Közkedvelt fűszer- és gyógynövény. Egész Európában elterjedt, mi jobbára az olasz konyha ételeit kóstolva találkozunk vele, nálunk is nagyon népszerű.Eredeti származási helye a Földközi-tenger vidéke.Lassan terjedő tövű, bokrosodó évelő, mely maximum 30-40 cm magasra növekszik. Örökzöld levelei hosszúkásak, kerekdedek, kissé bolyhosak és sötétzöldek. A rózsaszín virágok füzérvirágzatúak és júniustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. A napfényes területeket, az üde, tápanyaggal bíró talajt és a jó vízellátást kedveli. Évelő ágyásokba virágok közé, vagy fűszerkertbe ültessük, vagy teraszra, balkonra cserepekbe ültethető, hogy kéznél legyen a konyhában. Felhasználása sokrétű, mert íze a majoranna és kakukkfű ízével nagyon jól harmonizál, a mediterrán konyha ihlette ételeink elhagyhatatlan fűszernövénye. Gyógynövényként köhögéscsillapító, emésztést segítő, antiszeptikus hatású, gyenge vizelethajtó, reuma és köszvény gyógyítására alkalmas.

Ocimum Basalicum  Bazsalikom

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá.    

A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja. Cserépben, balkonládában a teraszon vagy a konyhában is nevelhető. Vidéki és mediterrán kertekben, napfényt kedvelő virágok mellett  nagyon szépen mutat.

További információk

További információk

Cikkszám 24-009
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 12
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: