Sárga talajtakaró rózsa - 'Pimprenelle'

További képek

Sárga talajtakaró rózsa - 'Pimprenelle'
1 890 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 04-277

Bájos, gazdagon virágzó talajtakaró rózsa. Különleges látványt nyújt szőnyegszerűen terjedő, fényes levélkéjű lombja felett a százszámra nyíló bohókás virág.


 

Leírás

Részletek

Kiváló tulajdonságai nélkülözhetetlenné teszik rézsűk, lankák, szabad kertrészek gyors beültetésénél, gyorsan növekszik, egészséges lombot fejleszt kicsi, fényes, sötétzöld levelekből, és tartósan hozza csokrosan nyíló, számtalan, könnyed sárga virágát. Hosszan, szinte egész nyáron át virágzik, széthajló, könnyed ágrendszerét szinte elfedi a számtalan virág. Másodvirágzása is bőséges és tartós. 20-80 cm magasra nő, szélességében is 40-80 cm méretet ölt. Szereti a napos fekvést, a tápdús talajt, betegségekre egyáltalán nem érzékeny és kiváló téltűrő képességű. Ősszel narancsos-piros csipkebogyó terméssel gazdagítja a kertet.

Az egy éves, begyökeresedett rózsákat 2 literes konténerben szállítjuk. Az év fagyos napjait kivéve, bármely fagymentes időszakban ültethetők.

Az ideális hely:

A rózsák kedvelik a napsütötte, jó légmozgású, természetes tápanyaggal dúsított, jó vízelvezetésű kerti helyeket. Tartós és biztos virágzáshoz szükségük van napfényre, az árnyékba ültetett növény kevesebbet virágzik.

Több növény csoportos ültetése esetén figyelembe kell venni a választott fajta növekedés erélyét,  de általában egymástól 100-120 cm távolságra célszerű ültetni, mert a sűrű ültetés meggátolja a napfény bejutását és teret engedhet gombás betegségeknek.

Az ideális ültetés:

A fellazított földbe 8-10 nappal az ültetés előtt komposztot, humuszt vagy trágyát kell keverni, mert ezek a természetes tápanyagok lassan, fokozatosan szabadulnak fel elbomláskor, így a növény tartós és egyenletes tápanyaghoz jut. Ha ez nem történik meg előre, az ültetéskor nem jó közvetlenül a gyökérhez juttatni, akkor inkább később, a teljes begyökeresedés után, 6-8 hónap elteltével lehet elvégezni. Ha cserépbe, ládába kerül a növény az eljárás azonosan zajlik.

Az ültetőgödröt és rózsát kiadósan öntözzük meg, a növényt úgy helyezzük be a gödörbe, hogy az oltás helye a föld felszíne alá kerüljön mintegy 4-5 cm-rel.

Töltsük vissza a földet, tömörítsük, de csak annyira, hogy az öntözővizet fel tudja majd szívni, képezzünk ki egy 1 cm mély tányért, végezetül tövenként 3 l vízzel lassan öntözzük meg, ügyelve, hogy ne tudjon szétfolyni.

Téli védelem:

Őszi ültetés esetén célszerű a töveket földdel felkupacolni. Védelmet jelent a fiatal növényeknek a növény gyökere felett és törzse körül a fagyok közeledtével száraz lombból, szalmából, egyéb természetes anyagból kis kupacot képezni. Ezeket tavasszal, a napsugárzás erősödésével ki lehet bontani, hogy a zsenge, kezdődő hajtások fényhez jussanak, de nem napfényes időben, hogy ne perzselődjenek.

Gondozás:

Hetente egyszer, lehetőleg a reggeli órákban, tövenként 10-15 liter vízzel kell locsolni, ezt az időjárás függvényében természetesen sűrűbben vagy ritkábban kell elvégezni. Nyáron a fiatal töveket figyelni kell és igényeik szerint gyakrabban kell alapos locsolást végezni.
Ha ültetéskor szerves tápanyaggal dúsított földbe került a növény, az ültetés évében nem kell tápanyag utánpótlásról gondoskodni. A későbbiekben rügyfakadás előtt és első virágzás után akár öntözővízbe keverve, akár talajfelszínre juttatva adjunk tápanyagot, illetve a talajba bedolgozva szerves trágyát.

Metszés:
Legfontosabb, hogy az elvirágzott szárakat rendszeresen vágjuk vissza a virágtól számított második ötleveles hajtás felett. A gyökérnyakból kinövő vadhajtásokat figyelmesen vágjuk vissza, vágjuk ki a keresztbe növő ágakat, valamint a növény sérült beteg részeit. Alakító metszést akkor kell végezni, mielőtt márciusban kihajtanak a rügyek. 3-4 vezérág a növény alapja, idős ágakat a talaj közelében érdemes lemetszeni. A rózsa bokrosodását a vesszők felső részének visszavágásával úgy alakíthatjuk ki, hogy a célzott növekedési irány felé mutató rügy felett vágjuk le az ágat.

Védekezés a károkozók ellen:

A rendszeresen és szükséges mennyiségben kijuttatott tápanyag és a sérült részek időben történő eltávolítása ellenállóvá teszi a növényt a kártevőkkel szemben. A megelőzés a legjobb védelem.

Tavasszal és ősszel érdemes az ismert rózsa betegségek ellen lemosó permetezést végezni, ez egyszerűen elvégezhető kis kézi permetezővel, néhány grammos növényvédő szer vásárlásával, illetve házilag csalánlé, mezeizsurló-főzet kipermetezésével.

További információk

További információk

Cikkszám 04-277
Forma talajtakaró
Virágszín sárga
Méret alacsony 20-50 cm
Helyigény napos-félárnyékos
Alkalmazás általános kert kiültetés
Virágzási idő májustól késő őszig
Virágzat csokros, félig telt
Télállóság télálló
Talajigény üde, jó vízáteresztésű
Lombozat kicsi, fényes, sötétzöld levelek
Felhasználás rézsűk, lankák, szabad kertrészek beültetésére
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: