Lestyán

További képek

Lestyán
300 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 03012

 Aromás illatú és ízű levelei szépen szeldeltek, sárgászöld ernyővirágocskái kora nyáron kezdenek nyílni, vidéki kertek báját idézik. Napsütötte kerti helyek kedvelője, de megelégszik a félárnyékkal is.


 

Leírás

Részletek

Levisticum officinale - Lestyán  

Származási helye Dél-Nyugat-Ázsia. A  lestyán egy családba tartozik a turbolyával, kaporral, petrezselyemmel, ánizzsal és édesköménnyel is. Nálunk a jelenlegi időkben kezdik megismerni és megszeretni, kezdi elfoglalni méltó helyét a magyar gasztronómiában. A kertben nem tűnik ki egyszerű, szerény megjelenésével, de csoportosan ültetve kedves kerti részletet alkot.
Aromás levelei többszörösen szeldeltek, kétszeresen, háromszorosan összetettek. Szára üreges, vastag, mely igen finom a levesekben. Felálló szárain sárgászöld ernyővirágzatai nyílnak, ezek nagyon jól festenek a zöldségágyásokban vagy a vidéki kertek virágai között. A virágokból barna termések fejlődnek, nagyon erős, szívós növény, többévesen eléri a 150-200 cm magasságot is. Télálló, évelő növény, szereti a napos vagy félárnyékos helyet, bár talajára nem túl igényes, de az üde talajt kedveli és kevés humuszt is biztosítsunk számára. Júniusban érdemes a felére visszametszeni, akkor új hajtásokkal hálálja meg a figyelmünket.
Leveleit levesek, saláták, zöldségek, húsételek ízesítésére használják.

További információk

További információk

Cikkszám 03012
Virágszín sárgászöld
Forma általános
Méret magas 120 cm felett
Helyigény napos-félárnyékos
Alkalmazás fűszerkert, konyhakert, gyógynövénykert
jelleg élő növény
Virágzási idő május-július
Virágzat ernyős virágzat
Télállóság télálló, évelő
Talajigény üde, kevéssé humuszos
Felhasználás fűszernövényként, gyógynövényként
Lombozat többszörösen szeldelt, összetett
Ültetési időszak folyamatosan
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: