Kerti rozmaring

További képek

Kerti rozmaring
1 490 Ft

Elérhetőség: Raktáron

Cikkszám: 03028

Több ezer éve ismert, mediterrán részeken vadon is élő, csodálatos illatú örökzöld. Már honfoglaló őseink is ismerték ezt a kortalan, napimádó fűszernövényt.


 


 

Vagy
Leírás

Részletek

Rosmarinus officinalis -  Kerti rozmaring   

Nagy hagyományokkal bíró, az egyik legkedveltebb, leghasznosabb és a legváltozatosabban felhasznált fűszer- és gyógynövényünk.  Számos monda fűződik a rozmaringhoz, a hűség, a tisztaság és emlékezés virágának is tartják.  A fagytűrő, évelő, örökzöld cserje magassága és szélessége 90-100 cm is lehet. Sötétzöld színű fényes levelei fonákjukon világosabb zöldek. Különösen a nyári melegben kellemes kámfor illatot árasztanak. Pici halványkék virágai már tavasztól nyílnak és ősszel másodvirágzás is előfordulhat. Nemcsak a levelek, hanem a virágok is kellemes aromával bírnak. Illatuk és színük a lepkék és a méhek kedvenc virágporlelő helyei. Meleg, napfényes helyre ültessük, talaja meszes legyen, jó vízgazdálkodással. Téli időre takarással kell védeni a fagyok és a nedvesség ellen. Virágzás után érdemes egy kissé visszavágni, hogy megújuljon és formáját szebben megtartsa. Ha az ágvégeken barnulni kezdene, akkor a beteg részt egészen a fő ágakig vissza kell vágni, mert így életben marad a növény. A  különös zamatú leveleket egész évben lehet szedni. A gyógyászatban a másnaposság ellen,  a feszültség oldására, a betegségből való felépülés megsegítésére használják. Az illóolaját a homlokba dörzsölve, csökkenti a fejfájást, ugyanakkor az olaj illata ragyogó rovar riasztó.
A vidéki kertek és a mediterrán kertek legfontosabb virága, hangulata, dekoratív alkata és illata miatt. Ugyanakkor cserépben is könnyen nevelhető, így balkonjaink és teraszaink egyik legmutatósabb virága lesz.

További információk

További információk

Cikkszám 03028
Virágszín kékeslila
Forma általános
Méret közepes 80-120 cm
Helyigény napos
Alkalmazás fűszerkert, konyhakert, gyógynövénykert
jelleg élő növény
Virágzási idő június-augusztus
Virágzat ajakos virágok
Télállóság fagytűrő, évelő
Talajigény meszes, jó vízgazdálkodású
Felhasználás fűszernövényként, gyógynövényként, dísznövényként
Lombozat keskeny, fonákjukon világosabb színű levelek
Ültetési időszak folyamatosan
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: