Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc2. 9db

További képek

Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc2. 9db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-011

Válogatás ismert és kevésbé ismert fűszernövényeinkből, azoknak, akik szeretnek eltérni a beválttól. A növények évelők, jó tarthatók cserépben, általános feltételek között.

Leírás

Részletek

Artemisia dracunculus - Tárkony

A tárkony az üröm nemzetségébe tartozik. Ánizsos aromája miatt igen kedvelt fűszernövény. Kétféle fajtáját különböztetjük meg, az egyik az orosz, a másik francia tárkony. Mivel a francia sokkal aromásabb, ezért a gasztronómiában ezt használják szívesebben. Magassága 60-90 cm, aprócska sárga virágai nem jelentékenyek. Terjedő tövű, bokrosodó, feltörekvő szárain lándzsás levelek helyezkednek el. Teljesen télálló, a napos helyet jobban kedveli, de félárnyékos helyen is fejlődik. Az üde, humuszos, nedvesebb talajt, de nem túl sok vizet kíván. A tárkony zöldség és fűszerkertekben elmaradhatatlan fűszernövény. Felhasználása sok oldalú, ecetek ízesítéséhez, saláták, levesek, húsok, szószok kiváló ízesítője.

 Ocimum Basalicum -  Bazsalikom 

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá. A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja. Cserépben, balkonládában a teraszon vagy a konyhában is nevelhető. Vidéki és mediterrán kertekben, napfényt kedvelő virágok mellett  nagyon szépen mutat.

Melissa officinalis - Citromfű 

Régen az ajtó mellé ültették, mert a népi hiedelem azt tartotta, hogy a citromfű elűzi a gonosz szellemeket. Ez a fagyérzékeny évelő sokoldalúan használható, gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt. 60-100 cm magasra növő bokor. bolyhozott szárain tojásdad, fogazott levelek sokasága fejlődik, melyeknek szúnyogűző tulajdonsága is van. Aromás levelei citromillatúak, frissen vagy szárítva egyaránt használható gyógyteának valamint főtt ételek, édességek ízesítésére. A parfümipar illóolajat nyer a növényekből. A júliusban és augusztusban nyíló apró virágok a levelek hónaljában jelennek meg, a virágok igen gazdagok nektárban. A  növény a nevét a görög Melissa, azaz mézelő méz jelentésből kapta. A kertben kimondottan a meleg, napos helyet kedveli és a meszes száraz talajt részesíti előnyben. A legmelegebb területet válasszuk neki a kertben, mert akkor igen hosszú életű lesz. Felhasználása nagyon változatos, vírusölő, görcsoldó, gyomor panaszokat enyhítő, álmatlanságot orvosló ragyogó tulajdonságokkal bíró növény.

Laurus nobilis angustifolia - Keskenylevelű babér 

Ez az évelő, kis fává növő cserje örökzöld, szépen fejlődik a kertben, ha a hőmérséklet nem süllyed -5 fok alá. A bokor levelei bőrszerűek, hullámos szélűek, sötétzöldek és illatosabbak, mint a laurus nobilis fajtáké. A halványsárga virágok tavasszal nyílnak. A virágokból ovális bogyók fejlődnek, amelyek fekete színűre érnek. Meleg, száraz, félárnyékos helyen, viszonylag közepes tápanyaggal bíró területen kell tartani. Téli időszakra  takarni kell.  Az ételekben használva segíti az emésztést. Liszt vagy rizs tárolásánál megakadályozza a zsizsikesedést.

Petroselinum crispum 'French' - Francia petrezselyem 

A francia petrezselyem kedvelt és gyakran használt fűszernövény a gasztronómiában. A 60 cm magas bokor, fagytűrő, kétéves növény. Krémfehér pici virágai ernyővirágzatúak és a második év nyarán nyílnak. A beérett levelek csipkés szélűek, sötétzöldek és szeldeltek. A növény szereti a napos vagy félárnyékos helyet és a megfelelő mennyiségű vizet. Ez a fajta petrezselyem más zamattal bír a nagylevelű petrezselyemmel szemben, de ennek ellenére a konyhákban fontos ízesítő és díszítő növény. Főleg salátákban használják vagy dekorálnak vele. Mind a kertben, mind a teraszon jól nevelhető.

Salvia officinalis 'Icterina' - Orvosi zsálya 

60-70 cm magas évelő, aromás illatú, örökzöld cserje. Hosszúkás, szürkészöld leveleinek szélei kissé ráncosak, fonákjuk fehéren szőrös. Rózsaszín, lilás árnyalatú virágaik az egész nyár folyamán nyílnak, a méhek és pillangók kedvelt  virágpor lelőhelyei. A virágzás júniustól augusztusig tart. Teljes napfényben, meleg helyen, kissé üde, jó víz elvezetésű területen nagyon látványos növény. Fűszerként húsokhoz használják, gyógyteaként a levélzete fertőtlenítő, frissítő hatású, gyulladásos megbetegedések, meghűlések kezelésére használják. Csoportosan ültetve a virágágyások egyik legszebb növénye. Más fajta zsályával együtt ültetve különlegesen mutatós csoportokat alakíthatunk ki a kertünkben.

Thymus x citriodorus ’Silver Queen’ - Citromillatú kakukkfű

Alacsony, 15-25 cm magas, fagytűrő, örökzöld évelő. Sűrűn elágazó kúszó szárain a levelei kissé oválisak, ezüst szürkék, a szélein halványsárga színűek. Ha a leveleket megmorzsoljuk, fűszeres, citromos illatot árasztanak. Az apró, kedves kis virágok rózsaszínűek, júniusban és júliusban virágoznak. A napfényt kedveli és a jó vízelvezetésű talajt. Mivel a szárai gyorsan legyökeresednek, érdemes virágágyások szegélyeihez ültetni vagy sziklakertekbe, természetes szegélyt képezve növekszik tovább. Cserepekben, ládákban elültetve is jól érzi magát, akár a teraszon, akár egy erkélyen. Konyháinkban  citromos illata miatt kiváló csirkéhez, halakhoz.

Satureja hortensis - Borsikafű 

A borsikafűnek sokféle népies neve ismert, például borsfűnek, pereszlénynek, csombornak is hívják. A Földközi-tenger vidékeiről származik, az ajakos virágúak családjába tartozik. A magassága 20-50 cm között mozog, levelei aprók, hosszúkásak, illatosak. Az egész növény kellemesen illatos, a hajtásszárak hosszabbak és elágazóak. Fehér vagy lila virágai álörvökben nyílnak. A kertben a napos helyet szereti és az enyhén üde talajt. Balkonládában, cserépben is nevelhető. A borsikafüvet elsősorban a főzésben lehet jól hasznosítani, mert étvágygerjesztő, emésztést elősegítő tulajdonsággal bír. Babételek, főzelékek, saláták, húsételek ízesítésére kiváló fűszer. Gyógynövényként illóolaja antiszeptikus hatású, teáját a szárított levelekből főzve, köhögés csillapítására, étvágytalanság ellen, alacsony vérnyomás növelésére, torokgyulladás ellen hatékonyan felhasználható.

Menta piperita f.citrata ’Chocolate’ – Csokoládé menta

A mentáknak 15-16 fajtája létezik, néhány közülük kertészeti változat, mint a csokoládé menta is. Gyorsan nevelhető, könnyen gondozható, igénytelen növény. Bordó szárral és levélnyéllel rendelkezik, levelei mélyen barázdáltak, sötétzöldek, kissé bordósan árnyaltak. 40 cm magasra növő, kissé bokrosodó, felálló szárú habitusú növény. Levendula színű virágai júliusban és augusztusban nyílnak. A csokoládémenta aromásabb ízű és illatú, mint a többi menta. Íze fűszeresebb, édeskésebb, ezért desszertek, köretek, gyümölcsök édesítésére kiválóan alkalmas. A napos, félárnyékos kerti területeket kedveli, szereti a szárazságot, de nem a kiszáradást, tehát melegebb nyári napokon meg kell öntözni. Virágzás után érdemes a növényt megöntözni, szinte új életre kel.

További információk

További információk

Cikkszám 24-011
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 9
Hasznosak lehetnek még