Fűszer és gyógynövénykert - egzotikus2. 9db

További képek

Fűszer és gyógynövénykert - egzotikus2. 9db
4 300 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-015

Szokatlan ízű és illatú fűszernövényekből válogatott fűszernövény együttes az egzotikum kedvelőinek. Különlegességük ellenére a növények cserépben könnyen, biztonságosan tarthatók, könnyen nevelhetők.

Leírás

Részletek

Anthriscus cerefolium - Turbolya

Kaukázusból és a Közel-Keletről származik, Európában, Amerikában és Ausztráliában is termesztik. Apró fehér virágai tavasztól nyárig nyílnak, a levelek világoszöldek, ősz táján bordós árnyalatot kapnak. Fagytűrő, kétnyári növény.
Konyhai növény, gyakran helyettesítik vele a petrezselymet, ahhoz hasonlatos édeskés íze miatt. Ételeinkbe sokoldalúan felhasználható, levesekbe, salátákba, csirke- és halételekhez illik.

Ocimum Basalicum  Bazsalikom  

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá.A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja. Cserépben, balkonládában a teraszon vagy a konyhában is nevelhető. Vidéki és mediterrán kertekben, napfényt kedvelő virágok mellett  nagyon szépen mutat.

Menta piperita f.citrata ’Chocolate’ – Csokoládé menta

A mentáknak 15-16 fajtája létezik, néhány közülük kertészeti változat, mint a csokoládé menta is. Gyorsan nevelhető, könnyen gondozható, igénytelen növény. Bordó szárral és levélnyéllel rendelkezik, levelei mélyen barázdáltak, sötétzöldek, kissé bordósan árnyaltak. 40 cm magasra növő, kissé bokrosodó, felálló szárú habitusú növény. Levendula színű virágai júliusban és augusztusban nyílnak. A csokoládémenta aromásabb ízű és illatú, mint a többi menta. Íze fűszeresebb, édeskésebb, ezért desszertek, köretek, gyümölcsök édesítésére kiválóan alkalmas. A napos, félárnyékos kerti területeket kedveli, szereti a szárazságot, de nem a kiszáradást, tehát melegebb nyári napokon meg kell öntözni. Virágzás után érdemes a növényt megöntözni, szinte új életre kel.

Laurus nobilis angustifolia - Keskenylevelű babér 

Ez az évelő, kis fává növő cserje örökzöld, szépen fejlődik a kertben, ha a hőmérséklet nem süllyed -5 fok alá. A bokor levelei bőrszerűek, hullámos szélűek, sötétzöldek és illatosabbak, mint a laurus nobilis fajtáké. A halványsárga virágok tavasszal nyílnak. A virágokból ovális bogyók fejlődnek, amelyek fekete színűre érnek. Meleg, száraz, félárnyékos helyen, viszonylag közepes tápanyaggal bíró területen kell tartani. Téli időszakra  takarni kell.  Az ételekben használva segíti az emésztést. Liszt vagy rizs tárolásánál megakadályozza a zsizsikesedést.

 Petroselinum crispum 'French' - Francia petrezselyem 

A francia petrezselyem kedvelt és gyakran használt fűszernövény a gasztronómiában. A 60 cm magas bokor, fagytűrő, kétéves növény. Krémfehér pici virágai ernyővirágzatúak és a második év nyarán nyílnak. A beérett levelek csipkés szélűek, sötétzöldek és szeldeltek. A növény szereti a napos vagy félárnyékos helyet és a megfelelő mennyiségű vizet. Ez a fajta petrezselyem más zamattal bír a nagylevelű petrezselyemmel szemben, de ennek ellenére a konyhákban fontos ízesítő és díszítő növény. Főleg salátákban használják vagy dekorálnak vele. Mind a kertben, mind a teraszon jól nevelhető.

 Salvia officinalis 'Icterina' - Orvosi zsálya  

60-70 cm magas évelő, aromás illatú, örökzöld cserje. Hosszúkás, szürkészöld leveleinek szélei kissé ráncosak, fonákjuk fehéren szőrös. Rózsaszín, lilás árnyalatú virágaik az egész nyár folyamán nyílnak, a méhek és pillangók kedvelt  virágpor lelőhelyei. A virágzás júniustól augusztusig tart. Teljes napfényben, meleg helyen, kissé üde, jó víz elvezetésű területen nagyon látványos növény. Fűszerként húsokhoz használják, gyógyteaként a levélzete fertőtlenítő, frissítő hatású, gyulladásos megbetegedések, meghűlések kezelésére használják. Csoportosan ültetve a virágágyások egyik legszebb növénye. Más fajta zsályával együtt ültetve különlegesen mutatós csoportokat alakíthatunk ki a kertünkben.

Thymus x citriodorus ’Silver Queen’ - Citromillatú kakukkfű

Alacsony, 15-25 cm magas, fagytűrő, örökzöld évelő. Sűrűn elágazó kúszó szárain a levelei kissé oválisak, ezüst szürkék, a szélein halványsárga színűek. Ha a leveleket megmorzsoljuk, fűszeres, citromos illatot árasztanak. Az apró, kedves kis virágok rózsaszínűek, júniusban és júliusban virágoznak. A napfényt kedveli és a jó vízelvezetésű talajt. Mivel a szárai gyorsan legyökeresednek, érdemes virágágyások szegélyeihez ültetni vagy sziklakertekbe, természetes szegélyt képezve növekszik tovább. Cserepekben, ládákban elültetve is jól érzi magát, akár a teraszon, akár egy erkélyen. Konyháinkban  citromos illata miatt kiváló csirkéhez, halakhoz.

Satureja hortensis - Borsikafű 

A borsikafűnek sokféle népies neve ismert, például borsfűnek, pereszlénynek, csombornak is hívják. A Földközi-tenger vidékeiről származik, az ajakos virágúak családjába tartozik. A magassága 20-50 cm között mozog, levelei aprók, hosszúkásak, illatosak. Az egész növény kellemesen illatos, a hajtásszárak hosszabbak és elágazóak. Fehér vagy lila virágai álörvökben nyílnak. A kertben a napos helyet szereti és az enyhén üde talajt. Balkonládában, cserépben is nevelhető. A borsikafüvet elsősorban a főzésben lehet jól hasznosítani, mert étvágygerjesztő, emésztést elősegítő tulajdonsággal bír. Babételek, főzelékek, saláták, húsételek ízesítésére kiváló fűszer. Gyógynövényként illóolaja antiszeptikus hatású, teáját a szárított levelekből főzve, köhögés csillapítására, étvágytalanság ellen, alacsony vérnyomás növelésére, torokgyulladás ellen hatékonyan felhasználható.

Lavandula angustifolia ’Hidcote’ - Keskenylevelű levendula

A keskenylevelű levendulák közül ez a fajta a legismertebb és legkeresettebb. Fagytűrő, örökzöld évelő. Virágai sötétlilás-kékesek, különlegesen finom illatuk van. Az első virágcsoportok júliusban jelennek meg. Virágzatuk hengeres, levelei rövidek, illatosak, színük szürke, a növény szép, kompakt, tömött bokrot alkot, ezért ideális akár sövény kialakítására is. A virágzati szárral együtt 55-60 cm magasságot ér el. Napfényes helyet, megfelelően tápdús talajt és a jó vízelvezetést kedveli. A virágokat a virágzás idején szedjük, a leveleket viszont virágzás előtt. A gasztronómiában sokrétűen lehet felhasználni, a süteményeket a virágokkal lehet ízesíteni vagy díszíteni, kalácsokba kiváló, sült húsokhoz, elsősorban a bárányhoz nagyon ízletes. A levendula illóolajával égési sebeket, vágásokat, csípéseket kezelnek. Nyugtató, pihentető hatású a levendulás fürdő. A virágokból készült tea, altató, nyugtató hatást fejt ki. Minden kertben, akár vidéki, mediterrán, romantikus vagy modern, nélkülözhetetlen és pótolhatatlan virág. Cserepekbe, balkonládákba, erkélyekre ültetve  az egyik legmutatósabb, leghatásosabb évelő bokrunk lehet.

További információk

További információk

Cikkszám 24-015
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 9
Hasznosak lehetnek még