Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc1.12db

Fűszer és gyógynövénykert - ínyenc1.12db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-012

Válogatás ismert és kevésbé ismert fűszernövényeinkből, azoknak, akik szeretnek eltérni a beválttól. A növények évelők, jó tarthatók cserépben, általános feltételek között.

Leírás

Részletek

Allium schoenoprasum - Metélőhagyma, snidling

A  metélőhagyma vadon élő elődje megtalálható Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is. Feljegyzések tanúsítják, hogy Kr.e.3000-ben is hasznos növénynek számított. Magassága és terjedelme 30 x 30 cm, kedves gömb alakú virágai vannak. A  virágzatot 15-20 harangszerű virág alkotja. A levelek üregesek hengeresek, erősebb ízűek, mint a levél. A virágzás egész éven át tart.
A  termőhelyének naposnak, humuszban gazdagnak és jó vízellátásúnak kell lenni. Konyhakertbe, fűszerkertbe vagy cserépbe, balkonládába is jól nevelhető.
Kiváló füszernövény, emésztést elősegítő és étvágyat fokozó hatásáról ismert.

Artemisia dracunculus - Tárkony

A tárkony az üröm nemzetségébe tartozik. Ánizsos aromája miatt igen kedvelt fűszernövény. Kétféle fajtáját különböztetjük meg, az egyik az orosz, a másik francia tárkony. Mivel a francia sokkal aromásabb, ezért a gasztronómiában ezt használják szívesebben. Magassága 60-90 cm, aprócska sárga virágai nem jelentékenyek. Terjedő tövű, bokrosodó, feltörekvő szárain lándzsás levelek helyezkednek el. Teljesen télálló, a napos helyet jobban kedveli, de félárnyékos helyen is fejlődik. Az üde, humuszos, nedvesebb talajt, de nem túl sok vizet kíván. A tárkony zöldség és fűszerkertekben elmaradhatatlan fűszernövény. Felhasználása sok oldalú, ecetek ízesítéséhez, saláták, levesek, húsok, szószok kiváló ízesítője.

Ocimum basalicum ’Purple Ruffles’ - Bordólevelű bazsalikom 

40-60 cm magas hosszú szárú, egynyári fűszernövény. A virágszárak négyszögletesek és elágazóak, sok oldalhajtásuk van. A lila levelek fényesek, illatosak, fodrozottak, illóolajban gazdagok és sok C vitamint tartalmaznak. A virágok álfüzér virágzatban jelennek meg, a virágcsészék zöldek, a párták sárgásfehérek. A növény virágzása júliustól szeptemberig tart. A kert napfényes területeit kedveli és a jó víz háztartást, üde talajt részesíti előnyben. A virágok nagyon jó méhlegelők. A teáját a gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet és szélhajtónak valamint köhögéscsillapítónak használják. Fűszernövényként levesek, mártások, főzelékek ízesítésére alkalmas. A vidéki és mediterrán kertek elmaradhatatlan és kedvelt növénye a bazsalikom. Virágágyásokban is nagyon dekoratív.

Melissa officinalis - Citromfű

Régen az ajtó mellé ültették, mert a népi hiedelem azt tartotta, hogy a citromfű elűzi a gonosz szellemeket. Ez a fagyérzékeny évelő sokoldalúan használható, gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt. 60-100 cm magasra növő bokor. bolyhozott szárain tojásdad, fogazott levelek sokasága fejlődik, melyeknek szúnyogűző tulajdonsága is van. Aromás levelei citromillatúak, frissen vagy szárítva egyaránt használható gyógyteának valamint főtt ételek, édességek ízesítésére. A parfümipar illóolajat nyer a növényekből. A júliusban és augusztusban nyíló apró virágok a levelek hónaljában jelennek meg, a virágok igen gazdagok nektárban. A  növény a nevét a görög Melissa, azaz mézelő méz jelentésből kapta. A kertben kimondottan a meleg, napos helyet kedveli és a meszes száraz talajt részesíti előnyben. A legmelegebb területet válasszuk neki a kertben, mert akkor igen hosszú életű lesz. Felhasználása nagyon változatos, vírusölő, görcsoldó, gyomor panaszokat enyhítő, álmatlanságot orvosló ragyogó tulajdonságokkal bíró növény.

Menta piperita f.citrata ’Chocolate’ – Csokoládé menta

A mentáknak 15-16 fajtája létezik, néhány közülük kertészeti változat, mint a csokoládé menta is. Gyorsan nevelhető, könnyen gondozható, igénytelen növény. Bordó szárral és levélnyéllel rendelkezik, levelei mélyen barázdáltak, sötétzöldek, kissé bordósan árnyaltak. 40 cm magasra növő, kissé bokrosodó, felálló szárú habitusú növény. Levendula színű virágai júliusban és augusztusban nyílnak. A csokoládémenta aromásabb ízű és illatú, mint a többi menta. Íze fűszeresebb, édeskésebb, ezért desszertek, köretek, gyümölcsök édesítésére kiválóan alkalmas. A napos, félárnyékos kerti területeket kedveli, szereti a szárazságot, de nem a kiszáradást, tehát melegebb nyári napokon meg kell öntözni. Virágzás után érdemes a növényt megöntözni, szinte új életre kel.

Laurus nobilis angustifolia - Keskenylevelű babér 

Ez az évelő, kis fává növő cserje örökzöld, szépen fejlődik a kertben, ha a hőmérséklet nem süllyed -5 fok alá. A bokor levelei bőrszerűek, hullámos szélűek, sötétzöldek és illatosabbak, mint a laurus nobilis fajtáké. A halványsárga virágok tavasszal nyílnak. A virágokból ovális bogyók fejlődnek, amelyek fekete színűre érnek. Meleg, száraz, félárnyékos helyen, viszonylag közepes tápanyaggal bíró területen kell tartani. Téli időszakra  takarni kell.  Az ételekben használva segíti az emésztést. Liszt vagy rizs tárolásánál megakadályozza a zsizsikesedést.

Lavandula angustifolia ’Hidcote’ - Keskenylevelű levendula 

A keskenylevelű levendulák közül ez a fajta a legismertebb és legkeresettebb. Fagytűrő, örökzöld évelő. Virágai sötétlilás-kékesek, különlegesen finom illatuk van. Az első virágcsoportok júliusban jelennek meg. Virágzatuk hengeres, levelei rövidek, illatosak, színük szürke, a növény szép, kompakt, tömött bokrot alkot, ezért ideális akár sövény kialakítására is. A virágzati szárral együtt 55-60 cm magasságot ér el. Napfényes helyet, megfelelően tápdús talajt és a jó vízelvezetést kedveli. A virágokat a virágzás idején szedjük, a leveleket viszont virágzás előtt. A gasztronómiában sokrétűen lehet felhasználni, a süteményeket a virágokkal lehet ízesíteni vagy díszíteni, kalácsokba kiváló, sült húsokhoz, elsősorban a bárányhoz nagyon ízletes. A levendula illóolajával égési sebeket, vágásokat, csípéseket kezelnek. Nyugtató, pihentető hatású a levendulás fürdő. A virágokból készült tea, altató, nyugtató hatást fejt ki. Minden kertben, akár vidéki, mediterrán, romantikus vagy modern, nélkülözhetetlen és pótolhatatlan virág. Cserepekbe, balkonládákba, erkélyekre ültetve  az egyik legmutatósabb, leghatásosabb évelő bokrunk lehet.

Levisticum officinale - Lestyán 

Származási helye Dél-Nyugat-Ázsia. A  lestyán egy családba tartozik a turbolyával, kaporral, petrezselyemmel, ánizzsal és édesköménnyel is. Nálunk a jelenlegi időkben kezdik megismerni és megszeretni, kezdi elfoglalni méltó helyét a magyar gasztronómiában. A kertben nem tűnik ki egyszerű, szerény megjelenésével, de csoportosan ültetve kedves kerti részletet alkot.Aromás levelei többszörösen szeldeltek, kétszeresen, háromszorosan összetettek. Szára üreges, vastag, mely igen finom a levesekben. Felálló szárain sárgászöld ernyővirágzatai nyílnak, ezek nagyon jól festenek a zöldségágyásokban vagy a vidéki kertek virágai között. A virágokból barna termések fejlődnek, nagyon erős, szívós növény, többévesen eléri a 150-200 cm magasságot is. Télálló, évelő növény, szereti a napos vagy félárnyékos helyet, bár talajára nem túl igényes, de az üde talajt kedveli és kevés humuszt is biztosítsunk számára. Júniusban érdemes a felére visszametszeni, akkor új hajtásokkal hálálja meg a figyelmünket. Leveleit levesek, saláták, zöldségek, húsételek ízesítésére használják.

Salvia officinalis 'Icterina' - Orvosi zsálya 

60-70 cm magas évelő, aromás illatú, örökzöld cserje. Hosszúkás, szürkészöld leveleinek szélei kissé ráncosak, fonákjuk fehéren szőrös. Rózsaszín, lilás árnyalatú virágaik az egész nyár folyamán nyílnak, a méhek és pillangók kedvelt  virágpor lelőhelyei. A virágzás júniustól augusztusig tart. Teljes napfényben, meleg helyen, kissé üde, jó víz elvezetésű területen nagyon látványos növény. Fűszerként húsokhoz használják, gyógyteaként a levélzete fertőtlenítő, frissítő hatású, gyulladásos megbetegedések, meghűlések kezelésére használják. Csoportosan ültetve a virágágyások egyik legszebb növénye. Más fajta zsályával együtt ültetve különlegesen mutatós csoportokat alakíthatunk ki a kertünkben.

Thymus x citriodorus ’Silver Queen’ - Citromillatú kakukkfű

Alacsony, 15-25 cm magas, fagytűrő, örökzöld évelő. Sűrűn elágazó kúszó szárain a levelei kissé oválisak, ezüst szürkék, a szélein halványsárga színűek. Ha a leveleket megmorzsoljuk, fűszeres, citromos illatot árasztanak. Az apró, kedves kis virágok rózsaszínűek, júniusban és júliusban virágoznak. A napfényt kedveli és a jó vízelvezetésű talajt. Mivel a szárai gyorsan legyökeresednek, érdemes virágágyások szegélyeihez ültetni vagy sziklakertekbe, természetes szegélyt képezve növekszik tovább. Cserepekben, ládákban elültetve is jól érzi magát, akár a teraszon, akár egy erkélyen. Konyháinkban  citromos illata miatt kiváló csirkéhez, halakhoz.

Satureja hortensis - Borsikafű

A borsikafűnek sokféle népies neve ismert, például borsfűnek, pereszlénynek, csombornak is hívják. A Földközi-tenger vidékeiről származik, az ajakos virágúak családjába tartozik. A magassága 20-50 cm között mozog, levelei aprók, hosszúkásak, illatosak. Az egész növény kellemesen illatos, a hajtásszárak hosszabbak és elágazóak. Fehér vagy lila virágai álörvökben nyílnak. A kertben a napos helyet szereti és az enyhén üde talajt. Balkonládában, cserépben is nevelhető. A borsikafüvet elsősorban a főzésben lehet jól hasznosítani, mert étvágygerjesztő, emésztést elősegítő tulajdonsággal bír. Babételek, főzelékek, saláták, húsételek ízesítésére kiváló fűszer. Gyógynövényként illóolaja antiszeptikus hatású, teáját a szárított levelekből főzve, köhögés csillapítására, étvágytalanság ellen, alacsony vérnyomás növelésére, torokgyulladás ellen hatékonyan felhasználható.

Rosmarinus officinalis 'Prostratus' - Kúszó rozmaring 

Nagy hagyományokkal bíró, az egyik legkedveltebb, leghasznosabb és a legváltozatosabban felhasznált fűszer- és gyógynövényünk.  Számos monda fűződik a rozmaringhoz, a hűség, a tisztaság és emlékezés virágának is tartják.  Ennek a fagytűrő, évelő, kúszó örökzöld cserjének csak 30 cm a magassága, 100 cm a terjedelme. Sötétzöld színű fényes levelei tűszerűek, fonákjukon világosabb zöldek. Különösen a nyári melegben kellemes kámfor illatot árasztanak. Pici halványkék virágai már tavasztól nyílnak és ősszel másodvirágzás is előfordulhat. Nemcsak a levelek, hanem a virágok is kellemes aromával bírnak. Illatuk és színük a lepkék és a méhek kedvenc virágporlelő helyei. Meleg, napfényes helyre ültessük, talaja meszes legyen, jó vízgazdálkodással. Téli időre takarással kell védeni a fagyok és a nedvesség ellen. Virágzás után érdemes egy kissé visszavágni, hogy megújuljon és formáját szebben megtartsa. A  különös zamatú leveleket egész évben lehet szedni. A gyógyászatban a másnaposság ellen,  a feszültség oldására, a betegségből való felépülés megsegítésére használják. Az illóolaját a homlokba dörzsölve, csökkenti a fejfájást, ugyanakkor az olaj illata ragyogó rovar riasztó.
A vidéki kertek és a mediterrán kertek legfontosabb virága, hangulata, dekoratív alkata és illata miatt. Ugyanakkor cserépben is könnyen nevelhető, így balkonjaink és teraszaink egyik legmutatósabb virága lesz.

További információk

További információk

Cikkszám 24-012
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 12
Hasznosak lehetnek még