Fűszer és gyógynövénykert - egzotikus1. 9db

További képek

Fűszer és gyógynövénykert - egzotikus1. 9db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-014

Szokatlan ízű és illatú fűszernövényekből válogatott fűszernövény együttes az egzotikum kedvelőinek. Különlegességük ellenére a növények cserépben könnyen, biztonságosan tarthatók, könnyen nevelhetők.

Leírás

Részletek

Allium ursinum - Medvehagyma

Nevét arról kapta, hogy a barna medvék szívesen csemegéznek belőle, illata után kutatva kiássák a föld alól. Népiesen kígyóhagymának, vadfokhagymának nevezik. Egész Európában megtalálható a nedvesebb, árnyasabb erdőkben, hazánkban kora tavasszal már megtalálható tölgyesek, bükkösök aljnövényzetében.
Rendkívül hasonlít külső jegyeiben a gyöngyvirághoz, de a gyöngyvirág levelei rövidebbek, szélesebbek, és virágai édes illatúak, míg a medvehagyma levelének és virágának erős fokhagyma illata van. A csillag alakú virágok fehérek, tavasszal nyílnak, a levelek lándzsásak, elliptikusak, tömött bokrocskát alkotnak. Nedves, tápdús talajba kell ültetni.A félárnyékos helyet kedveli leginkább.  A virágok és levelek ehetőek. Gyomor- és bélbántalmakra jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét, a vért.Levélforrázata biokertekben fertőtlenítő lemosáshoz, gombás betegségek ellen alkalmazható.

Anthriscus cerefolium - Turbolya

Kaukázusból és a Közel-Keletről származik, Európában, Amerikában és Ausztráliában is termesztik. Apró fehér virágai tavasztól nyárig nyílnak, a levelek világoszöldek, ősz táján bordós árnyalatot kapnak. Fagytűrő, kétnyári növény.
Konyhai növény, gyakran helyettesítik vele a petrezselymet, ahhoz hasonlatos édeskés íze miatt. Ételeinkbe sokoldalúan felhasználható, levesekbe, salátákba, csirke- és halételekhez illik.

Agastache foeniculum   Ánizs illatú izsópfű

Észak-Amerikából származó fűszer- és gyógynövény.  Magassága 80-120 cm közötti lehet. Felfelé törő, erős növekedésű rizómás évelő, hosszú szárait sűrűn borítják fogazott szélű, lándzsa alakú levelei, melyek ánizs illatúak. A nyár közepétől, június végétől késő őszig hozza fehér vagy levendulakék ajakos virágait. Virágzata miatt a lepkék és méhek kedvenc virágpor lelőhelye. Virágzás után visszavágva újabb virágzásra serkenthető. A kertben a napos vagy félárnyékos helyet kedveli, talaja átlagos minőségű kerti talaj lehet. Szárazságtűrő, de a locsolást meghálálja. Télálló növény, bár nagy hidegben érdemes a tövét befedni. Fűszerként és gyógynövényként egyaránt használható, levelei, virágai ehetőek. Ánizsos íze miatt kiváló gyümölcssalátákba, halételek ízesítéséhez, de gyógyteaként  is ismert.

Ocimum Basalicum  Bazsalikom 

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá.A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja. Cserépben, balkonládában a teraszon vagy a konyhában is nevelhető. Vidéki és mediterrán kertekben, napfényt kedvelő virágok mellett  nagyon szépen mutat.

Melissa officinalis - Citromfű

Régen az ajtó mellé ültették, mert a népi hiedelem azt tartotta, hogy a citromfű elűzi a gonosz szellemeket. Ez a fagyérzékeny évelő sokoldalúan használható, gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt. 60-100 cm magasra növő bokor. bolyhozott szárain tojásdad, fogazott levelek sokasága fejlődik, melyeknek szúnyogűző tulajdonsága is van. Aromás levelei citromillatúak, frissen vagy szárítva egyaránt használható gyógyteának valamint főtt ételek, édességek ízesítésére. A parfümipar illóolajat nyer a növényekből. A júliusban és augusztusban nyíló apró virágok a levelek hónaljában jelennek meg, a virágok igen gazdagok nektárban. A  növény a nevét a görög Melissa, azaz mézelő méz jelentésből kapta. A kertben kimondottan a meleg, napos helyet kedveli és a meszes száraz talajt részesíti előnyben. A legmelegebb területet válasszuk neki a kertben, mert akkor igen hosszú életű lesz. Felhasználása nagyon változatos, vírusölő, görcsoldó, gyomor panaszokat enyhítő, álmatlanságot orvosló ragyogó tulajdonságokkal bíró növény.

 Menta piperita f.citrata ’Chocolate’ - Csokoládé menta

A mentáknak 15-16 fajtája létezik, néhány közülük kertészeti változat, mint a csokoládé menta is. Gyorsan nevelhető, könnyen gondozható, igénytelen növény. Bordó szárral és levélnyéllel rendelkezik, levelei mélyen barázdáltak, sötétzöldek, kissé bordósan árnyaltak. 40 cm magasra növő, kissé bokrosodó, felálló szárú habitusú növény. Levendula színű virágai júliusban és augusztusban nyílnak. A csokoládémenta aromásabb ízű és illatú, mint a többi menta. Íze fűszeresebb, édeskésebb, ezért desszertek, köretek, gyümölcsök édesítésére kiválóan alkalmas. A napos, félárnyékos kerti területeket kedveli, szereti a szárazságot, de nem a kiszáradást, tehát melegebb nyári napokon meg kell öntözni. Virágzás után érdemes a növényt megöntözni, szinte új életre kel.

Laurus nobilis angustifolia - Keskenylevelű babér

Ez az évelő, kis fává növő cserje örökzöld, szépen fejlődik a kertben, ha a hőmérséklet nem süllyed -5 fok alá. A bokor levelei bőrszerűek, hullámos szélűek, sötétzöldek és illatosabbak, mint a laurus nobilis fajtáké. A halványsárga virágok tavasszal nyílnak. A virágokból ovális bogyók fejlődnek, amelyek fekete színűre érnek. Meleg, száraz, félárnyékos helyen, viszonylag közepes tápanyaggal bíró területen kell tartani. Téli időszakra  takarni kell.  Az ételekben használva segíti az emésztést. Liszt vagy rizs tárolásánál megakadályozza a zsizsikesedést.

Rosmarinus officinalis 'Prostratus' - Kúszó rozmaring  

Nagy hagyományokkal bíró, az egyik legkedveltebb, leghasznosabb és a legváltozatosabban felhasznált fűszer- és gyógynövényünk.  Számos monda fűződik a rozmaringhoz, a hűség, a tisztaság és emlékezés virágának is tartják.  Ennek a fagytűrő, évelő, kúszó örökzöld cserjének csak 30 cm a magassága, 100 cm a terjedelme. Sötétzöld színű fényes levelei tűszerűek, fonákjukon világosabb zöldek. Különösen a nyári melegben kellemes kámfor illatot árasztanak. Pici halványkék virágai már tavasztól nyílnak és ősszel másodvirágzás is előfordulhat. Nemcsak a levelek, hanem a virágok is kellemes aromával bírnak. Illatuk és színük a lepkék és a méhek kedvenc virágporlelő helyei. Meleg, napfényes helyre ültessük, talaja meszes legyen, jó vízgazdálkodással. Téli időre takarással kell védeni a fagyok és a nedvesség ellen. Virágzás után érdemes egy kissé visszavágni, hogy megújuljon és formáját szebben megtartsa. A  különös zamatú leveleket egész évben lehet szedni. A gyógyászatban a másnaposság ellen,  a feszültség oldására, a betegségből való felépülés megsegítésére használják. Az illóolaját a homlokba dörzsölve, csökkenti a fejfájást, ugyanakkor az olaj illata ragyogó rovar riasztó.
A vidéki kertek és a mediterrán kertek legfontosabb virága, hangulata, dekoratív alkata és illata miatt. Ugyanakkor cserépben is könnyen nevelhető, így balkonjaink és teraszaink egyik legmutatósabb virága lesz.

Thymus x citriodorus ’Silver Queen’ - Citromillatú kakukkfű

Alacsony, 15-25 cm magas, fagytűrő, örökzöld évelő. Sűrűn elágazó kúszó szárain a levelei kissé oválisak, ezüst szürkék, a szélein halványsárga színűek. Ha a leveleket megmorzsoljuk, fűszeres, citromos illatot árasztanak. Az apró, kedves kis virágok rózsaszínűek, júniusban és júliusban virágoznak. A napfényt kedveli és a jó vízelvezetésű talajt. Mivel a szárai gyorsan legyökeresednek, érdemes virágágyások szegélyeihez ültetni vagy sziklakertekbe, természetes szegélyt képezve növekszik tovább. Cserepekben, ládákban elültetve is jól érzi magát, akár a teraszon, akár egy erkélyen. Konyháinkban  citromos illata miatt kiváló csirkéhez, halakhoz.

További információk

További információk

Cikkszám 24-014
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 9
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: