Fűszer és gyógynövénykert - családi2.12 db

Fűszer és gyógynövénykert - családi2.12 db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-008

Fűszernövény válogatás a mindennapos családi gasztronómiához. Teraszon vagy konyhaablakban, cserépbe ültetve nem csak hasznosak, hanem szépek is.

Leírás

Részletek

Apium graveolens - Zeller

Három változata terjedt el a világon. A gumós zeller, a szárzeller és a halványító zeller. Hazánkban elsősorban a gumós változatot használjuk, de egyre elterjedtebb a másik kettő is.Jellegzetesen fűszeres illatú kultúrnövény, gumó alakú, megvastagodott gyökérrel. Sötétzöld, fényes levelei egyszer-kétszer szárnyaltan összetettek. A levélkeszeletek rombusz alakúak. Összetett ernyővirágai fehérek. A zeller illóolajai a veseműködésre serkentőleg hatnak. Emésztési zavarokra, emésztés serkentésére kiváló. Fűszerként levesekbe, salátákba, húsételekhez, mártásokhoz ezernyi módon használjuk.

Anethum graveolens - Kapor

A Közel-Keletről származó növény az egész világon rendkívül ismertté vált. A Biblia szerint évezredekkel ezelőtt olyan ismert volt, hogy adófizető eszközként használták.
Népies neve kerti kömény. A Kárpát medence konyháiban nagyon sokoldalúan használják a kaprot. Fagytűrő, egynyári növény, virágai sárgás-zöldek, ernyővirágzatot alkotnak. A virágok nyár elején kezdenek nyílni, nyár végére illatos terméssé válnak. Levelei enyhén csípősek, ezért nem lehet összetéveszteni a hozzá külsőleg hasonlatos édesköménnyel. Az üde és jó vízelvezetésű talajon szépen nő, széltől védett, napos helyen érzi magát jól, közepes tápanyagigényű. Magjainak erősebb ízük van, mint a leveleknek, frissen, szárítva vagy pörkölve is használhatjuk. Mindenki ismeri és használja savanyúságok, kovászos uborka, tökfőzelék és rétesek készítésénél, de ezen túl százával találunk kapros recepteket a magyar konyha receptkönyveiben. Emésztési zavarokat, gyomorfájdalmat gyógyítanak vele, gyerekeknek álmatlanság, nyugtalanság kezelésére teát főznek leveléből.

Allium schoenoprasum - Metélőhagyma

A  metélőhagyma vadon élő elődje megtalálható Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is. Feljegyzések tanúsítják, hogy Kr.e.3000-ben is hasznos növénynek számított. Magassága és terjedelme 30 x 30 cm, kedves gömb alakú virágai vannak. A  virágzatot 15-20 harangszerű virág alkotja. A levelek üregesek hengeresek, erősebb ízűek, mint a levél. A virágzás egész éven át tart. A  termőhelyének naposnak, humuszban gazdagnak és jó vízellátásúnak kell lenni. Konyhakertbe, fűszerkertbe vagy cserépbe, balkonládába is jól nevelhető. Kiváló füszernövény, emésztést elősegítő és étvágyat fokozó hatásáról ismert.

Artemisia dracunculus - Tárkony

A tárkony az üröm nemzetségébe tartozik. Ánizsos aromája miatt igen kedvelt fűszernövény. Kétféle fajtáját különböztetjük meg, az egyik az orosz, a másik francia tárkony. Mivel a francia sokkal aromásabb, ezért a gasztronómiában ezt használják szívesebben. Magassága 60-90 cm, aprócska sárga virágai nem jelentékenyek. Terjedő tövű, bokrosodó, feltörekvő szárain lándzsás levelek helyezkednek el. Teljesen télálló, a napos helyet jobban kedveli, de félárnyékos helyen is fejlődik. Az üde, humuszos, nedvesebb talajt, de nem túl sok vizet kíván. A tárkony zöldség és fűszerkertekben elmaradhatatlan fűszernövény. Felhasználása sok oldalú, ecetek ízesítéséhez, saláták, levesek, húsok, szószok kiváló ízesítője.

Ocimum Basalicum  Bazsalikom

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá.        

A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja. Cserépben, balkonládában a teraszon vagy a konyhában is nevelhető. Vidéki és mediterrán kertekben, napfényt kedvelő virágok mellett  nagyon szépen mutat.

Melissa officinalis - Citromfű

Régen az ajtó mellé ültették, mert a népi hiedelem azt tartotta, hogy a citromfű elűzi a gonosz szellemeket. Ez a fagyérzékeny évelő sokoldalúan használható, gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt. 60-100 cm magasra növő bokor. bolyhozott szárain tojásdad, fogazott levelek sokasága fejlődik, melyeknek szúnyogűző tulajdonsága is van. Aromás levelei citromillatúak, frissen vagy szárítva egyaránt használható gyógyteának valamint főtt ételek, édességek ízesítésére. A parfümipar illóolajat nyer a növényekből. A júliusban és augusztusban nyíló apró virágok a levelek hónaljában jelennek meg, a virágok igen gazdagok nektárban. A  növény a nevét a görög Melissa, azaz mézelő méz jelentésből kapta. A kertben kimondottan a meleg, napos helyet kedveli és a meszes száraz talajt részesíti előnyben. A legmelegebb területet válasszuk neki a kertben, mert akkor igen hosszú életű lesz. Felhasználása nagyon változatos, vírusölő, görcsoldó, gyomor panaszokat enyhítő, álmatlanságot orvosló ragyogó tulajdonságokkal bíró növény.

Carum carvi - Kömény

Ezt a népszerű fűszernövényt  az emberiség már a kőkorszak óta ismeri és használja.A kömény magjainak íze nélkülözhetetlen a gasztronómiában, szép virágai miatt nagyon dekoratív a kertekben. Fagytűrő, kétéves növény, amely kezdetben alacsonyabb, majd eléri a 60 cm magasságot is. Ernyős virágai rózsaszínben hajló, fehér apró virágokból állnak. A virágok a második év tavaszán jelennek meg. A növény szára üreges, kissé ánizs ízű. A levelek szeldeltek és világoszöld színűek. A termékeny talajt és a napos helyet kedveli. A leveleket és szárakat  levesekbe, salátákba használják. A magok emésztést segítenek, görcsoldó, köhögést csillapító hatásuk is van.

Levisticum officinale - Lestyán

Származási helye Dél-Nyugat-Ázsia. A  lestyán egy családba tartozik a turbolyával, kaporral, petrezselyemmel, ánizzsal és édesköménnyel is. Nálunk a jelenlegi időkben kezdik megismerni és megszeretni, kezdi elfoglalni méltó helyét a magyar gasztronómiában. A kertben nem tűnik ki egyszerű, szerény megjelenésével, de csoportosan ültetve kedves kerti részletet alkot.Aromás levelei többszörösen szeldeltek, kétszeresen, háromszorosan összetettek. Szára üreges, vastag, mely igen finom a levesekben. Felálló szárain sárgászöld ernyővirágzatai nyílnak, ezek nagyon jól festenek a zöldségágyásokban vagy a vidéki kertek virágai között. A virágokból barna termések fejlődnek, nagyon erős, szívós növény, többévesen eléri a 150-200 cm magasságot is. Télálló, évelő növény, szereti a napos vagy félárnyékos helyet, bár talajára nem túl igényes, de az üde talajt kedveli és kevés humuszt is biztosítsunk számára. Júniusban érdemes a felére visszametszeni, akkor új hajtásokkal hálálja meg a figyelmünket.Leveleit levesek, saláták, zöldségek, húsételek ízesítésére használják.

Origanum majoranna - Kerti majoranna

A Földközi tenger meleg tájairól, az olasz és görög tengerek vidékeiről származik ez a mutatós, finom illatú, kitűnő zamatú növény. Mérsékelten fagytűrő, tehát a hűvösebb égtájakon nem él meg. Évelő cserje, magassága 30cm. Virágai aprók, fehérek és gombos virágzatban nőnek. A virágok júliusban és augusztusban nyílnak. A levelek nagyon puhák, , tojásdadok, pelyhesek és fűszeresek. A meleg, napfényes helyeket kedveli, a jó vízelvezetésű talajt és a rendszeres öntözést meghálálja. Nagyon jó társnövény, zöldségek közé ültetve távol tartja a levéltetveket. Fűszerként olasz tésztákhoz, leginkább pizzához használjuk, de jellegzetes magyar ételek ismert fűszere is. A levelekből készült tea megfázás, fejfájás és álmatlanság kezelésére is hatásos. A vidéki és mediterrán kertek egyik fontos és kiegészítő növénye, ugyanakkor a teraszon és balkonon is lehet nevelni, ha cserépbe vagy ládába ültetjük.

Petroselinum crispum - Kerti petrezselyem

A konyhai fűszernövények közül ez a növény a legkedveltebb és a legismertebb. A kerti petrezselyem 40 cm magas bokor, fagytűrő, évelő, kétéves növény. Krémfehér, pici virágai ernyővirágzatúak és a második év nyarán nyílnak. Levelei csipkézettek, világoszöldek és a szélük kissé felgöndörödik. Napos vagy félárnyékos részre, humuszban gazdag talajba kell ültetni és jó vízellátást kell neki biztosítani. Mivel a levélbolha illetve a csigák is kedvelik, ezért megfelelő társnövény mellett ragyogóan fejlődik. Tehát a petrezselyem mellé érdemes metélőhagymát vagy fokhagymát ültetni a levélbolhák ellen és a növények közé korpát hinteni a csigák ellen. A petrezselyem leveleit a gasztronómia széles körűen használja fel.  A  levelek főzete erős vízhajtó hatású, a magokból hajöblítő szert főznek. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy a levelek C vitamin tartalma jelentősebb a narancsénál.

Rosmarinus officinalis -  Kerti rozmaring 

Nagy hagyományokkal bíró, az egyik legkedveltebb, leghasznosabb és a legváltozatosabban felhasznált fűszer- és gyógynövényünk.  Számos monda fűződik a rozmaringhoz, a hűség, a tisztaság és emlékezés virágának is tartják.  A fagytűrő, évelő, örökzöld cserje magassága és szélessége 90-100 cm is lehet. Sötétzöld színű fényes levelei fonákjukon világosabb zöldek. Különösen a nyári melegben kellemes kámfor illatot árasztanak. Pici halványkék virágai már tavasztól nyílnak és ősszel másodvirágzás is előfordulhat. Nemcsak a levelek, hanem a virágok is kellemes aromával bírnak. Illatuk és színük a lepkék és a méhek kedvenc virágporlelő helyei. Meleg, napfényes helyre ültessük, talaja meszes legyen, jó vízgazdálkodással. Téli időre takarással kell védeni a fagyok és a nedvesség ellen. Virágzás után érdemes egy kissé visszavágni, hogy megújuljon és formáját szebben megtartsa. Ha az ágvégeken barnulni kezdene, akkor a beteg részt egészen a fő ágakig vissza kell vágni, mert így életben marad a növény. A  különös zamatú leveleket egész évben lehet szedni. A gyógyászatban a másnaposság ellen,  a feszültség oldására, a betegségből való felépülés megsegítésére használják. Az illóolaját a homlokba dörzsölve, csökkenti a fejfájást, ugyanakkor az olaj illata ragyogó rovar riasztó.

Thymus vulgaris - Kerti kakukkfű

A kerti kakukkfű magassága 15-20 cm. Levelei oválisak, picik és hegyesek. Az igen illatos levelek sötétzöldek. Halvány rózsaszín virágai májustól júliusig díszítik a bokrot. A virágok fejecskeszerű alakzatúak. A kertben a kakukkfű szereti a napfényes helyet, a jó vízelvezetést, melyet kissé kavicsos talajjal lehet számára biztosítani. Tavasszal a felálló szárú kakukkfű végeit vissza kell nyírni, mert az új hajtás végeken illatosabb, aromásabb levelek hajtanak ki. A nyár végén érdemes újból megmetszeni, hogy a növény fásodását megelőzzük. A leveleket egész évben lehet szedni. Salátához, tésztafélékhez egyaránt használhatjuk, hiszen elengedhetetlen íze a mediterrán ételeknek. A különböző ételekbe főzve segíti a zsír bontását és gyorsítja az emésztést. A kakukkfű leveleiből főzött tea kiváló fertőtlenítő, torokgyulladást gyógyító gyógynövény. Ha virágágyás mellé vagy sziklakertbe ültetjük, dekoratív együttest alkot a többi növénnyel. Cserépbe, virágládába ültetve más fűszernövényekkel vagy virágos évelőkkel együtt, jól mutat aprócska leveleivel, laza szerkezetével.      

További információk

További információk

Cikkszám 24-008
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 12
Hasznosak lehetnek még