Fűszer és gyógynövénykert - családi1.12 db

Fűszer és gyógynövénykert - családi1.12 db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-007

Fűszernövény válogatás a mindennapos családi gasztronómiához. Teraszon vagy konyhaablakban, cserépbe ültetve nem csak hasznosak, hanem szépek is.

Leírás

Részletek

Allium schoenoprasum - Metélőhagyma

A  metélőhagyma vadon élő elődje megtalálható Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is. Feljegyzések tanúsítják, hogy Kr.e.3000-ben is hasznos növénynek számított. Magassága és terjedelme 30 x 30 cm, kedves gömb alakú virágai vannak. A  virágzatot 15-20 harangszerű virág alkotja. A levelek üregesek hengeresek, erősebb ízűek, mint a levél. A virágzás egész éven át tart.
A  termőhelyének naposnak, humuszban gazdagnak és jó vízellátásúnak kell lenni. Konyhakertbe, fűszerkertbe vagy cserépbe, balkonládába is jól nevelhető.
Kiváló füszernövény, emésztést elősegítő és étvágyat fokozó hatásáról ismert.

Anethum graveolens - Kapor 

A Közel-Keletről származó növény az egész világon rendkívül ismertté vált. A Biblia szerint évezredekkel ezelőtt olyan ismert volt, hogy adófizető eszközként használták.
Népies neve kerti kömény. A Kárpát medence konyháiban nagyon sokoldalúan használják a kaprot. Fagytűrő, egynyári növény, virágai sárgás-zöldek, ernyővirágzatot alkotnak. A virágok nyár elején kezdenek nyílni, nyár végére illatos terméssé válnak. Levelei enyhén csípősek, ezért nem lehet összetéveszteni a hozzá külsőleg hasonlatos édesköménnyel. Az üde és jó vízelvezetésű talajon szépen nő, széltől védett, napos helyen érzi magát jól, közepes tápanyagigényű. Magjainak erősebb ízük van, mint a leveleknek, frissen, szárítva vagy pörkölve is használhatjuk. Mindenki ismeri és használja savanyúságok, kovászos uborka, tökfőzelék és rétesek készítésénél, de ezen túl százával találunk kapros recepteket a magyar konyha receptkönyveiben. Emésztési zavarokat, gyomorfájdalmat gyógyítanak vele, gyerekeknek álmatlanság, nyugtalanság kezelésére teát főznek leveléből.

Artemisia dracunculus - Tárkony

A tárkony az üröm nemzetségébe tartozik. Ánizsos aromája miatt igen kedvelt fűszernövény. Kétféle fajtáját különböztetjük meg, az egyik az orosz, a másik francia tárkony. Mivel a francia sokkal aromásabb, ezért a gasztronómiában ezt használják szívesebben. Magassága 60-90 cm, aprócska sárga virágai nem jelentékenyek. Terjedő tövű, bokrosodó, feltörekvő szárain lándzsás levelek helyezkednek el. Teljesen télálló, a napos helyet jobban kedveli, de félárnyékos helyen is fejlődik. Az üde, humuszos, nedvesebb talajt, de nem túl sok vizet kíván. A tárkony zöldség és fűszerkertekben elmaradhatatlan fűszernövény. Felhasználása sok oldalú, ecetek ízesítéséhez, saláták, levesek, húsok, szószok kiváló ízesítője.

Ocimum Basalicum  Bazsalikom 

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá.         

A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja. Cserépben, balkonládában a teraszon vagy a konyhában is nevelhető. Vidéki és mediterrán kertekben, napfényt kedvelő virágok mellett  nagyon szépen mutat

Origanum vulgare - Közönséges szurokfű

Lassan terjedő bokros évelő, amelynek magasság 40-50 cm. Levelei hosszúkásak, sárgászöldek, örökzöldek. A hibridek között találhatunk aranysárga színű levelekkel rendelkező egyedeket. A virágok fürtvirágzatban csoportosulnak, ajakosak. A virágzás hosszan tart, egészen júliustól augusztusig. A leveleket a virágzás előtt kell szedni, mert íz hatásuk és aromájuk akkor a legjobb. A szurokfű a bazsalikomhoz hasonlóan a vidéki és mediterrán kertek elengedhetetlen évelő dísznövénye és különösen fontos fűszernövénye. A gasztronómia húsok, saláták ízesítésére használja. A napfényt nagyon kedveli és az üde, tápdús talajt, jó vízellátást igényli és meghálálja. A hosszabb virágszárakat vágjuk vissza és télre a töveket takarjuk be.

Melissa officinalis - Citromfű

Régen az ajtó mellé ültették, mert a népi hiedelem azt tartotta, hogy a citromfű elűzi a gonosz szellemeket. Ez a fagyérzékeny évelő sokoldalúan használható, gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt. 60-100 cm magasra növő bokor. bolyhozott szárain tojásdad, fogazott levelek sokasága fejlődik, melyeknek szúnyogűző tulajdonsága is van. Aromás levelei citromillatúak, frissen vagy szárítva egyaránt használható gyógyteának valamint főtt ételek, édességek ízesítésére. A parfümipar illóolajat nyer a növényekből. A júliusban és augusztusban nyíló apró virágok a levelek hónaljában jelennek meg, a virágok igen gazdagok nektárban. A  növény a nevét a görög Melissa, azaz mézelő méz jelentésből kapta. A kertben kimondottan a meleg, napos helyet kedveli és a meszes száraz talajt részesíti előnyben. A legmelegebb területet válasszuk neki a kertben, mert akkor igen hosszú életű lesz. Felhasználása nagyon változatos, vírusölő, görcsoldó, gyomor panaszokat enyhítő, álmatlanságot orvosló ragyogó tulajdonságokkal bíró növény.

Carum carvi - Kömény

Ezt a népszerű fűszernövényt  az emberiség már a kőkorszak óta ismeri és használja.A kömény magjainak íze nélkülözhetetlen a gasztronómiában, szép virágai miatt nagyon dekoratív a kertekben. Fagytűrő, kétéves növény, amely kezdetben alacsonyabb, majd eléri a 60 cm magasságot is. Ernyős virágai rózsaszínben hajló, fehér apró virágokból állnak. A virágok a második év tavaszán jelennek meg. A növény szára üreges, kissé ánizs ízű. A levelek szeldeltek és világoszöld színűek. A termékeny talajt és a napos helyet kedveli. A leveleket és szárakat  levesekbe, salátákba használják. A magok emésztést segítenek, görcsoldó, köhögést csillapító hatásuk is van.

Levisticum officinale - Lestyán

Származási helye Dél-Nyugat-Ázsia. A  lestyán egy családba tartozik a turbolyával, kaporral, petrezselyemmel, ánizzsal és édesköménnyel is. Nálunk a jelenlegi időkben kezdik megismerni és megszeretni, kezdi elfoglalni méltó helyét a magyar gasztronómiában. A kertben nem tűnik ki egyszerű, szerény megjelenésével, de csoportosan ültetve kedves kerti részletet alkot.Aromás levelei többszörösen szeldeltek, kétszeresen, háromszorosan összetettek. Szára üreges, vastag, mely igen finom a levesekben. Felálló szárain sárgászöld ernyővirágzatai nyílnak, ezek nagyon jól festenek a zöldségágyásokban vagy a vidéki kertek virágai között. A virágokból barna termések fejlődnek, nagyon erős, szívós növény, többévesen eléri a 150-200 cm magasságot is. Télálló, évelő növény, szereti a napos vagy félárnyékos helyet, bár talajára nem túl igényes, de az üde talajt kedveli és kevés humuszt is biztosítsunk számára. Júniusban érdemes a felére visszametszeni, akkor új hajtásokkal hálálja meg a figyelmünket.Leveleit levesek, saláták, zöldségek, húsételek ízesítésére használják.

 Chamaemelum nobile - Római kamilla

Szeldelt levélkéi felett nyíló ezernyi halvány virágja elkápráztat minket.Dél-Nyugat Európából származik. Fagytűrő, örökzöld évelő, 8-10 cm magas, 40-50 cm széles bokorrá fejlődik. Finom, szeldelt levelei zöldek, ha szétmorzsoljuk, kellemesen illatosak. A szeldelt levelek szórtan állnak a virágszárakon. Virága fehér, közepe sárga, kissé hasonlít a százszorszéphez, akkor kell szedni, amikor teljesen kinyíltak  A nyári hónapokban sűrűn virágzik, a virágok igen kecsesek. A napfényes részeket kedveli a kertben. Talaját tekintve nem igényes, de a pangó vizet nem szereti. Virágzás utáni visszavágással növekedésre serkenthetjük. Mivel alacsony növekedésű és a lombozata nagyon sűrű, kiváló lehet talajtakaróként is. A szárított virágokból készített tea nyugtató hatású, enyhíti az álmatlanságot. Ugyanakkor főzetét a szem lemosására, a száj fertőtlenítésére, égési sebek okozta fájdalmak enyhítésére is felhasználják. A virágokból készült permetlevet a palánták megerősödésére, komposztálásnál a lebomlás folyamatának gyorsítására is alkalmazzák.

Calendula officinalis - Körömvirág

Fagytűrő, rövid tenyészidejű, egynyári növény, júniustól nyílik egészen július végéig, szeptembertől újból virágot bont. Ha az elvirágzott részeket visszacsípjük, akkor a bokor egyre dúsabb lesz  és több virágot hoz.30-70 cm magas bokrot alkot, levelei lándzsásak, szórt állásúak, kissé ragacsosak és illatosak. A virágok egyszerű vagy telt fészekvirágzatok, a sárga szín ezernyi árnyalatát jelenítik meg. Igénytelen növény, szereti a napfényt, eltűri a szárazságot, de a talajnak jó vízelvezetésűnek kell lenni. Felhasználása sokrétű. Fogyasztható leveleit salátákba teszik, a virágszirmokból készült kenőcsöt az orvoslásban bőrsérülések, égések, vágott sebek gyógyítására alkalmazzák. készült kenőcs. A sárga szirmok magas festék tartalma miatt érdemes vajba, tésztafélékbe tenni, mert szép színt ad nekik.A körömvirág falusi, vidéki és biokertek egyik legfontosabb növénye. Bizonyos kártevők elűzésére is alkalmas.

Petroselinum crispum - Kerti petrezselyem

A konyhai fűszernövények közül ez a növény a legkedveltebb és a legismertebb. A kerti petrezselyem 40 cm magas bokor, fagytűrő, évelő, kétéves növény. Krémfehér, pici virágai ernyővirágzatúak és a második év nyarán nyílnak. Levelei csipkézettek, világoszöldek és a szélük kissé felgöndörödik. Napos vagy félárnyékos részre, humuszban gazdag talajba kell ültetni és jó vízellátást kell neki biztosítani. Mivel a levélbolha illetve a csigák is kedvelik, ezért megfelelő társnövény mellett ragyogóan fejlődik. Tehát a petrezselyem mellé érdemes metélőhagymát vagy fokhagymát ültetni a levélbolhák ellen és a növények közé korpát hinteni a csigák ellen. A petrezselyem leveleit a gasztronómia széles körűen használja fel.  A  levelek főzete erős vízhajtó hatású, a magokból hajöblítő szert főznek. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy a levelek C vitamin tartalma jelentősebb a narancsénál.

Apium graveolens - Zeller, gumós

Három változata terjedt el a világon. A gumós zeller, a szárzeller és a halványító zeller. Hazánkban elsősorban a gumós változatot használjuk, de egyre elterjedtebb a másik kettő is.Jellegzetesen fűszeres illatú kultúrnövény, gumó alakú, megvastagodott gyökérrel. Sötétzöld, fényes levelei egyszer-kétszer szárnyaltan összetettek. A levélkeszeletek rombusz alakúak. Összetett ernyővirágai fehérek. A zeller illóolajai a veseműködésre serkentőleg hatnak. Emésztési zavarokra, emésztés serkentésére kiváló. Fűszerként levesekbe, salátákba, húsételekhez, mártásokhoz ezernyi módon használjuk.     

További információk

További információk

Cikkszám 24-007
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín vegyes
Darabszám csomagon belül 12
Hasznosak lehetnek még