Fűszer és gyógynövénykert - alap1. 6 db

További képek

Fűszer és gyógynövénykert - alap1. 6 db
0 Ft

Elérhetőség: Nincs készleten

Cikkszám: 24-001

Összeállítás alapvető, ismert és kedvelt fűszernövényeinkből. Konyhai felhasználásukon túl mutatós lombjukkal, virágzásukkal is kedvünkben járnak

Leírás

Részletek

Anethum graveolens - Kapor 

A Közel-Keletről származó növény az egész világon rendkívül ismertté vált. A Biblia szerint évezredekkel ezelőtt olyan ismert volt, hogy adófizető eszközként használták.
Népies neve kerti kömény. A Kárpát medence konyháiban nagyon sokoldalúan használják a kaprot. Fagytűrő, egynyári növény, virágai sárgás-zöldek, ernyővirágzatot alkotnak. A virágok nyár elején kezdenek nyílni, nyár végére illatos terméssé válnak. Levelei enyhén csípősek, ezért nem lehet összetéveszteni a hozzá külsőleg hasonlatos édesköménnyel. Az üde és jó vízelvezetésű talajon szépen nő, széltől védett, napos helyen érzi magát jól, közepes tápanyagigényű. Magjainak erősebb ízük van, mint a leveleknek, frissen, szárítva vagy pörkölve is használhatjuk. Mindenki ismeri és használja savanyúságok, kovászos uborka, tökfőzelék és rétesek készítésénél, de ezen túl százával találunk kapros recepteket a magyar konyha receptkönyveiben. Emésztési zavarokat, gyomorfájdalmat gyógyítanak vele, gyerekeknek álmatlanság, nyugtalanság kezelésére teát főznek leveléből.

 Artemisia dracunculus - Tárkony

A tárkony az üröm nemzetségébe tartozik. Ánizsos aromája miatt igen kedvelt fűszernövény. Kétféle fajtáját különböztetjük meg, az egyik az orosz, a másik francia tárkony. Mivel a francia sokkal aromásabb, ezért a gasztronómiában ezt használják szívesebben. Magassága 60-90 cm, aprócska sárga virágai nem jelentékenyek. Terjedő tövű, bokrosodó, feltörekvő szárain lándzsás levelek helyezkednek el. Teljesen télálló, a napos helyet jobban kedveli, de félárnyékos helyen is fejlődik. Az üde, humuszos, nedvesebb talajt, de nem túl sok vizet kíván. A tárkony zöldség és fűszerkertekben elmaradhatatlan fűszernövény. Felhasználása sok oldalú, ecetek ízesítéséhez, saláták, levesek, húsok, szószok kiváló ízesítője.

Ocimum Basalicum  Bazsalikom 

Már több mint 5000 éve ismerik a fűszerek királyaként a bazsalikomot. Nagyon sok legenda fűződik a növényhez. Indiában a mai napig is szent fűszerként tekintenek rá. A bazsalikom a levendulával együtt a mediterrán vidékek két legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye. Kellemes illatával, harmonikus íz világával elsősorban az olasz gasztronómia kiemelkedő fűszernövénye. Egynyári fűszerként nevelhető, mivel fagyérzékeny, de ha bent, a lakásban neveljük, akkor hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a társaságát. A növény 40-60 cm magas. A levelek tojásdad alakúak, csipkés vagy bevagdalt szélűek. A felső kisebb levelek mindig enyhébb ízűek. Az apró fehér vagy rózsaszínű virágok júniustól szeptemberig álörvökben nyílnak a virágszárak végein. Mivel a levelek illata hamar elszáll, a főzés végén teszik az ételbe. Különösen a paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal és citrommal harmonizál. Leveleinek forrázatát emésztési panaszok kezelésére használják. A kertben a napfényes helyet kedveli és az üde, humuszos talajt, jó vízelvezetést meghálálja.

 Origanum vulgare - Közönséges szurokfű 

Lassan terjedő bokros évelő, amelynek magasság 40-50 cm. Levelei hosszúkásak, sárgászöldek, örökzöldek. A hibridek között találhatunk aranysárga színű levelekkel rendelkező egyedeket. A virágok fürtvirágzatban csoportosulnak, ajakosak. A virágzás hosszan tart, egészen júliustól augusztusig. A leveleket a virágzás előtt kell szedni, mert íz hatásuk és aromájuk akkor a legjobb. A szurokfű a bazsalikomhoz hasonlóan a vidéki és mediterrán kertek elengedhetetlen évelő dísznövénye és különösen fontos fűszernövénye. A gasztronómia húsok, saláták ízesítésére használja. A napfényt nagyon kedveli és az üde, tápdús talajt, jó vízellátást igényli és meghálálja. A hosszabb virágszárakat vágjuk vissza és télre a töveket takarjuk be.

Chamaemelum nobile - Római kamilla

Szeldelt levélkéi felett nyíló ezernyi halvány virágja elkápráztat minket.Dél-Nyugat Európából származik. Fagytűrő, örökzöld évelő, 8-10 cm magas, 40-50 cm széles bokorrá fejlődik. Finom, szeldelt levelei zöldek, ha szétmorzsoljuk, kellemesen illatosak. A szeldelt levelek szórtan állnak a virágszárakon. Virága fehér, közepe sárga, kissé hasonlít a százszorszéphez, akkor kell szedni, amikor teljesen kinyíltak  A nyári hónapokban sűrűn virágzik, a virágok igen kecsesek. A napfényes részeket kedveli a kertben. Talaját tekintve nem igényes, de a pangó vizet nem szereti. Virágzás utáni visszavágással növekedésre serkenthetjük. Mivel alacsony növekedésű és a lombozata nagyon sűrű, kiváló lehet talajtakaróként is. A szárított virágokból készített tea nyugtató hatású, enyhíti az álmatlanságot. Ugyanakkor főzetét a szem lemosására, a száj fertőtlenítésére, égési sebek okozta fájdalmak enyhítésére is felhasználják. A virágokból készült permetlevet a palánták megerősödésére, komposztálásnál a lebomlás folyamatának gyorsítására is alkalmazzák.

Petroselinum crispum - Kerti petrezselyem 

A konyhai fűszernövények közül ez a növény a legkedveltebb és a legismertebb. A kerti petrezselyem 40 cm magas bokor, fagytűrő, évelő, kétéves növény. Krémfehér, pici virágai ernyővirágzatúak és a második év nyarán nyílnak. Levelei csipkézettek, világoszöldek és a szélük kissé felgöndörödik. Napos vagy félárnyékos részre, humuszban gazdag talajba kell ültetni és jó vízellátást kell neki biztosítani. Mivel a levélbolha illetve a csigák is kedvelik, ezért megfelelő társnövény mellett ragyogóan fejlődik. Tehát a petrezselyem mellé érdemes metélőhagymát vagy fokhagymát ültetni a levélbolhák ellen és a növények közé korpát hinteni a csigák ellen. A petrezselyem leveleit a gasztronómia széles körűen használja fel.  A  levelek főzete erős vízhajtó hatású, a magokból hajöblítő szert főznek. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy a levelek C vitamin tartalma jelentősebb a narancsénál.  

További információk

További információk

Cikkszám 24-001
Növényfajták fűszerek + gyógynövények
Virágszín nem jellemző
Darabszám csomagon belül 6
Hasznosak lehetnek még

Talán a következő termékek is érdekelhetik: